Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

babka makowa
Bez kategorii Ciasta Wielkanoc

BABKA MAKOWA

Skladniki:

200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuszczam w rondelku lub mikrofali .studzimy.
Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Dodajemy wystudzone masło. Całość dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
.Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka powoli i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i aromat. Mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50min. Po 35 minutach zmniejszamy temperaturę na 180’C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Print Recipe
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *