Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
Bez kategorii Pieczywo Thermomix

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Jestem fanką prostych przepisów, bo te z reguły są najlepsze. Zanim pojawił się ten wpis na stronie zrobiłam dwa nieudane chleby – i nie była to wina zakwasu, a błędów w przepisach.

Ten jest na pewno prosty i sprawdzony !

SKŁADNIKI:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 450ml wody lekko ciepłej
  • słonecznik, siemię lniane, pestki dyni – opcjonalnie jak lubicie

Potrzebne będą : ściereczka bawełniana, misa, foremka 12 x 24 cm, waga kuchenna

WYKONANIE TRADYCYJNE

  1. Mąkę wsypujemy do miski razem z solą i mieszamy.
  2. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy wodę i krótko wyrabiamy ciasto – do połączenia się składników.
  3. foremkę wym 12×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wkładamy do środka. Następnie zwilżamy dłoń i wyrównujemy od góry . Przykrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 40 ‚C (po włożeniu piekarnik wyłączamy) na 2,5 godz.
  4. Następnie wyciągamy wyrośnięty chleb. Nagrzewamy piekarnik na 210’C i pieczemy chleb 40 min. Wyciągamy chleb z foremki i studzimy.

Wykonanie THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, ziarna (opcjonalnie) sól, wodę, zakwas – wszystko wg podanej kolejności – interwał ok 3 min.
  2. foremkę wym 12×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wkładamy do środka. Następnie zwilżamy dłoń i wyrównujemy od góry . Przykrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 40 ‚C (po włożeniu piekarnik wyłączamy) na 2,5 godz.
  3. Następnie wyciągamy wyrośnięty chleb. Nagrzewamy piekarnik na 210’C i pieczemy chleb 40 min. Wyciągamy chleb z foremki i studzimy.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *