Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

Bez kategorii Pieczywo Thermomix

CHLEBEK

Składniki:

CIASTO

• 40 g oleju
• 2 łyżeczki soli
• pół łyżeczki cukru
• 30 g drożdży
• 600 g maki pszen
• 300 g ciepłej wody

MASŁO ZIOŁOWE

• 120 g masła bardzo miękkiego tak by dało się smarować (ja rozpuściłam masło)
• łyżeczka oregano
• 2 żabki czosnku
• łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
• kilka liści bazylii świeżej lub łyżeczka suszonej

Tradycyjne wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy na 200’C – pieczemy na thermoobiwgu na środkowej szynie.

W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce – ja wkładam do szafki).

W między czasie przygotowujemy w misce: mąkę, olej, resztę cieplej wody i sól. Dodajemy wyrośnięte drożdże – wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy placek z jednej z części.

Masło (u mnie roztopione) mieszamy z reszta składników. Ząbki czosnku mielimy przez praskę. Dodajemy do masła. Smarujemy placek ciasta pędzelkiem dość grubo masłem. Zawijamy w rulonik. Kroimy na kawałki ok 5 cm. Układamy pionowo w odstępach ok 2 cm od siebie w naczyniu wyłożonym papierem.
Czynność powtarzamy z drugą częścią placka.

Zostawiamy pod bawełniana ściereczka w spokojnym ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C – pieczemy 35 min.
◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️
Thermomix ⤵️
Piekarnik nagrzewamy na 200’C – pieczemy na thermoobiwgu na środkowej szynie.

CIASTO
1. W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce – ja wkładam do szafki).

2. Pozostałe składniki na ciasto włożyć do naczynia, dodać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać 2min na opcji z kłosem.

Ciasto dzielimy na dwie części.
Na stolnicy oprószonej mąka rozwałkowujemy placek z jednej z części.

MASŁO

składniki włożyć do naczynia oprócz małsa rozdrobnic 8s/obr 5
Zgarnąć kopystką,dodać masło i wymieszać 25s/obr6

Smarujemy placek ciasta dość grubo masłem. Zawijamy w rulonik. Kroimy na kawałki ok 5 cm. Układamy pionowo w odstępach ok 2 cm od siebie w naczyniu wyłożonym papierem.
Czynność powtarzamy z drugą częścią placka

Zostawiamy pod bawełniana ściereczka w spokojnym ciepłym miejscu na 20 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200’C – pieczemy 35 min.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *