Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

churros
Bez kategorii Słodkie wypieki Thermomix Urodzinowe

CHURROS – hiszpański przysmak

składniki:
• 100 g cukru
• ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
• 250 g wody
• 50 g oliwy z oliwek
• 200 g mąki pszennej
• 1 szczypta soli
• 3 jajka
• 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
• 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
• ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
• ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
• olej rzepakowy, do głębokiego smażenia

Wykonanie Thermomix:
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i pół łyżeczki cynamonu, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Cukier cynamonowy przesypać na płaski talerz, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
3. Dodać mąkę i sól, wymieszać 30 s/obr. 3.
4. Następnie jeszcze raz wszystko wymieszać 1 min/obr. 4, ale w tym czasie stopniowo dodawać jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
5. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
7. Dodać śmietanę, cukier waniliowy, pozostały cynamon i jeśli ktoś lubi chili, podgrzewać bez założonej miarki 8 min/70°C/obr. 2.
8. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzać olej. Churros wyciskać z worka cukierniczego bezpośrednio na olej, odcinając nożyczkami kawałki dł. ok. 10 cm. Smażyć ok. 4 min lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone churros wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowe ręczniki.
9. Jeszcze ciepłe churros obtoczyć w cukrze cynamonowym. Sos czekoladowy przelać do innego naczynia.
10. Churros podawać bezpośrednio po przygotowaniu razem z ciepłym sosem czekoladowym jako deser.
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Wykonanie tradycyjne:
1
. Cukier i pół łyżeczki cynamonu zblendować, przesypać na plaski talerz, odstawić.
2. Do garnka wlać oliwę, wodę zagotować. Dodać mąkę i sól i trzepaczką wymieszać. Ciągle mieszając dodawać po kolei jajka.
3. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem gwiazdki.
4. Do drugiego garnka włożyć czekoladę, smietanę i cukier waniliowy, resztę cynamony. Całość mieszać podgrzewając aż rozpuści się czekolada i powstanie kremowa polewa.
5. Rozgrzaj olej na patelni. Wyciskać churros bezpośrednio na olej. Odcinać nożyczkami po ok 10 cm. Smażyć ok 4 min. Aż się zarumienią.
6. Obtoczyć usmażone churros w cukrze cynamonowym.
7. Podawać ciepłe z sosem czekoladowym.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *