Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

BULION WARZYWNY
PRZYPRAWY Thermomix

KOSTKA WARZYWNA (BULION WARZYWNY)

Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Często z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Wystarczy poświęcić chwile czasu by zrobić sobie własne domowe przyprawy, które smakiem nie odbiegają od tych sklepowych, a są przede wszystkim zdrowe. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników.

KOSTKA WARZYWNA ROSOŁOWA

  • Do przygotowania 500 ml bulionu potrzebujemy użyć 1-2 kostek (lub łyżeczek) i 500 ml wody.  

SKŁADNIKI:

  • 200 g selera naciowego
  • 250g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 150 g cukinii (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbków czosnku – zależy czy lubicie
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • Gałązka lubczyku (same liście)
  • 4 gałązki pietruszki – bez łodyg
  • 100 g soli
  • 30 g białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g płatków drożdżowych lub sera parmezan (tarty lub w kawałku) – opcjonalnie  

WYKONANIE TRADYCYJNE – potrzebujemy blender, rondelek, łyżkę do mieszania najlepiej drewnianą, miseczkę, małe słoiczki lub pojemnik na lód

  1. Do blendera wkładamy parmezan rozdrabniamy. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
  2. Do naczynia blendera wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek.
  3. Przekładamy całość do rondelka dodajemy wino, oliwę z oliwek, sól – gotujemy na małym ogniu ok 20 min ciągle mieszając. 
  4. Jeśli dodajemy parmezan to jak zakończymy gotowanie – dodajemy do garnka. Mieszamy całość aż do połączenia składników.
  5. Przekładamy do naczynia  – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Do TM wkładamy parmezan rozdrabniamy 10 sek / obr.10. Przekładamy do innej miseczki. Jeśli używamy – ja go nie dawałam ze względu na nietolerancję pokarmową. Można zatem pominąć.
  2. Do naczynia TM wkładamy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, grzyby, zioła – rozdrabniamy całość przez ok 10 sek/obr. 7
  3. Dodajemy sól, białe wino, oliwę z oliwek, gotujemy 40 min/VAROMA/obr.2 na pokrywę zamiast miarki stawiamy koszyczek lub nakładkę z dziurkami (TM6)
  4. Zdejmujemy koszyczek, dodajemy parmezan miksujemy całość 1 min/obr. 10
  5. Przekładamy do naczynia  – zostawiamy do przestygnięcia . Przechowujemy w lodówce lub w zamrażalce.
Print Recipe

!! Podczas przygotowania (gotowania) pasta może lekko przywierać do garnka/naczynia TM, dolewamy wówczas odrobinę wina i dalej mieszamy.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *