Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

Bez glutenu Boże Narodzenie Przetwory

CYTRYNKI

Cytrynki ? w syropie z cynamonem i goździkami ??idealne na zimę !
?? idealne na prezent !

Składniki na dwa duże słoiki:

  • 10 sztuk cytryn dobrze umytych
  • kilka goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru brązowego trzcinowego lub innego słodzidła (myślę, że może się tutaj sprawdzić xylitol lub erytrytol ewentualnie stewia)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • miód – jeśli dajemy miód musimy liczyć się z tym, że ciepło syropu i tak zabije jego właściwości – jedynie dla posmaku – ja nie dawałam

Cukier i wodę gotujemy, tak by cukier się nam rozpuścił. Jedną cytrynę obieramy ze skórki – bez białego cieniutkie paski, wiórki. Dodajemy do gotującego się syropu razem z goździkami i cynamonem – jedną laską, oraz łyżeczką cynamonu w proszku. Z cytryny, z której obraliśmy skórkę – do gotującego się syropu wyciskamy sok.

9 sztuk cytryn kroimy na cieńkie plasterki. Wkładamy do słoików. Dodajemy do każdego słoika pół laski cynamonu. Zalewamy syropem. Zakręcamy. Ustawiamy słoiki na kilka minut do góry dnem.

Jeśli zostanie nam syrop – przelewamy przez sitko do buteleczek.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *