Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

Obiad Thermomix Zupy

KREM PIECZARKOWY Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby uprawiane na świecie. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek. Warto zatem włączyć pieczarki do codziennej diety.

Ta zupa jest przepyszna i co najważniejsze smakuje bardzo dzieciakom. Robi się ją błyskawicznie – jak większość kremowych zup i co najważniejsze sporo można w niej przemycić.

Składniki:

  • 50 g cebuli (jedna duża cebula – pokrojona w ćwiartki)
  • 30 g masła
  • 200 g umytych pieczarek (ja zawsze obieram dodatkowo) pokrojonych w ćwiartki
  • 1 kostka bulionowa warzywna – opcjonalnie
  • sól, pieprz, oregano – szczypta do smaku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej – przepis na blogu : https://przepisnikqchenny.wordpress.com/2019/03/09/vegeta-podstawowa-przyprawa/
  • 1 łyżka soku z cytryny – opcjonalnie – ja nie daje bo u nas alergia
  • 25 mąki pszennej
  • 60 g śmietany 18% najlepiej z dobrym składem – np. Piątnica, Czarnocin itp.
  • 600ml wody
  • natka pietruszki

Wykonanie w Thermomix:

  1. Do naczynia miksujacego włożyć cebulę, rozdrobnić obr. 5 / 3 sekundy . Kopystką zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego
  2. Dodać masło. Dusić 2 min/varoma/obr.1
  3. Dodać pieczarki, kostkę bulionową/sól/pieprz/oregano (warto potrzeć o ręce), przyprawę uniwersalną, sok z cytryny, mąkę i śmietanę – zmiksować wszystko obr. 5/8 sekund
  4. Dodać wodę – gotujemy obr. 2/10 min / 90’C
  5. Zmiksować 30 sekund / obr od 1-10 zwiększając.
  6. Zupę wykładamy na talerz podajemy z bagietką czosnkową lub groszkami ptysiowymi – posypujemy natką pietruszki.

Bagietka czosnkowa – kroimy bułkę na kromki. Smarujemy masłem wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy na ruszt w piekarniku – 200’C – 8-10 min.

Wykonanie tradycyjne:

  1. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę. Chwilkę dusimy tak, żeby zeszklić cebulę.
  2. Dodajemy pieczarki. Dusimy chwilę, tak by lekko zmiękły pieczarki.
  3. Dodajemy przyprawy i wodę – gotujemy ok 15 min.
  4. W między czasie mieszamy mąkę i śmietanę. Dodajemy trochę zupy do kubeczka z mąką i śmietaną, aż będziemy mieć cały kubek. Wlewamy do garnka z zupą. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 5 min.
  5. Miksujemy zupę w blenderze lub ja robię to robotem żyrafą w garnku.
  6. Zupę wykładamy na talerz. Podajemy z bagietką czosnkową lub groszkiem ptysiowym. Posypujemy opcjonalnie natką pietruszki.

Bagietka czosnkowa – kroimy bułkę na kromki. Smarujemy masłem wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy na ruszt w piekarniku – 200’C – 8-10 min.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *