Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

Bez glutenu Bez mleka Desery Podwieczorek / przekąski Thermomix Wegetariańskie

PUDDING RYŻOWY Z SOSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI:

  • torebka ryżu białego okrągłego lub zwykłego
  • 2 szkl mleka roślinnego ryżowego
  • szklanka wody
  • cukier puder ok. 2 łyżeczek
  • wanilia
  • sos malinowy – u nas z przetworów zimowych, ale można przygotować z mrożonych malin lub truskawek

Ryż gotujemy w szkl. wody i szkl. mleka ryżowego wg przepisu na opakowaniu. Ma wchłonąć większość wody i mleka.

Następnie blendujemy ryż z wanilią i cukrem pudrem stopniowo dodając mleko ryżowe. Musimy osiągnąć konsystencję masy budyniowej.

Wkładamy do szklaneczek i polewamy musem malinowym lub dżemem.

THERMOMIX:

Ugotowany ryż wkładam razem z cukrem pudrem i wanilia do misy thermomixa i miksuje ok 5 sek obr. 7
Następnie dodaje mleko roślinne najpierw polowe i miksuje na obr 10/ 6 sek.
Dolewam resztę i miksuje znowu na obr 10/ ok 8 sek.

Pamiętajcie ❗️
Jeśli wyjdzie za rzadkie nic się nie dzieje bo jak ostygnie to będzie dużo gęściejsze !

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *