Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

Bez glutenu Obiad Thermomix Wegetariańskie

WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI NA PARZE

Składniki:

 10 liści młodej kapusty 
 1,5l wody 
 woreczek ryżu białego 
 cebula średnia 
 2 ząbki czosnku 

 6 pieczarek obranych, umytych (opcjonalnie)
 dwie duże marchewka 
 natka pietruszki (opcjonalnie) 
 brokuł
 po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej
 łyżka oleju ryżowego

Składniki na sos:

 puszka pomidorów bez skórki 
 szklanka passaty z pomidorów 
 pol łyżeczki cukru 
 2 ząbki czosnku 
 pol cebuli 
 szczypta oregano 
 kilka liści bazylii
 szczypta soli, pieprzu 
 łyżeczka oliwy 
 łyżka mascarpone

WYKONANIE METODĄ TRADYCYJNĄ:

1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Zagotować garnek wody – lekko osolonej. Zamoczyć liście we wrzątku. Będą się łatwiej zawijały. Następnie schłodzić je zimną wodą.

2. Cebule i czosnek poszatkować i na łyżce oleju ryżowego poddusić. Dodać pieczarki – poddusić. Poszatkować w między czasie marchewkę na wiórki i dodać do cebuli, czosnku i pieczarek. Następnie poszatkować brokuły dodać do reszty warzyw.

3. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż dodać do warzyw. Wymieszać i doprawić.

4. Dodać przyprawy sól pieprz i vegetę. 
Dodać na tym etapie pokrojona drobna pietruszkę.

5. Zawijamy farsz w liście kapusty.

6. Gotujemy wodę w garnku osoloną i ustawiamy durszlak. Układamy gołąbki i gotujemy na parze pod przykryciem ok 20 – 25 min. Na wolnym ogniu.

8. Przygotowujemy sos: cebule, czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory – chwile podsmażyć. Dodać passate z pomidorów. Doprawić przyprawami, dodać oregano (potrzeć w rękach) i cukier. Wymieszać.

Następnie zdjąć z ognia – zblendować z świętymi liśćmi bazylii i opcjonalnie łyżka mascarpone.

Przepis na thermomix: 
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Z przystawki Varoma wyjąc wkład na dolnej jego części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia miksującego wlać 1l wody – zawiesić koszyczek odważyć ryż – zamknąć pokrywę maszyny i nałożyć nakładkę Varoma. Gotować 23 min/VAROMA/ obr.1

2. Odstawić przystawkę Varoma opłukać liście zimna woda. Wyjąc koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek rozdrobnić 5 sek/obr 4

Dodać kawałki marchewki, pieczarki, różyczki brokuł i pietruszkę. Rozdrobnić 6sek/obr. 5

4. Dodać ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4

5. Powstałe nadzienie ułożyć na lisciach kapusty. Zawinąć. 
Ułożyć gołąbki na przystawkę Varoma na dwóch poziomach. 
6. Nalać do TM wody 700g. Ustawić nakładkę Varoma i włączyć TM na 30 min/Varoma/obr.1

Sos pomidorowy: 
1.Do naczynia miksującego włożyć czosnekmi cebule obr 5/4sek 
2. Dodać masło dusić 3 min/Varoma/obr.1 
3. Dodać pomidory, passate, przyprawy, cukier, oregano – gotować 12 min/100’C/ obr.2 
Pod koniec gotowania dodać liście bazyli i opcjonalnie mascarpone 
4. Zmiksować wszystko 15sek/zwiększajac obroty od 7-10.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *