Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

tort truskawkowy
Boże Narodzenie Ciasta Słodkie wypieki Thermomix Urodzinowe Wielkanoc

TORT TRUSKAWKOWY

Przepis podstawowy na biszkopt – bez proszku do pieczenia. Sukcesem udanego biszkoptu są ubite na sztywno białka jaja. Zawsze wychodzi nigdy nie opada! A na finał rzucamy ciastem. Ot tak dla odstresowania 😉

Print Recipe

Składniki:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru drobnego
  • 250 g mascarpone – najlepiej z Piątnicy (dla mnie najlepszy)
  • cukier waniliowy – łyżeczka (zróbcie swój domowy cukier, te kupne koło wanilii nie leżały)
  • 200 ml śmietany 30% z dobrym składem (piątnica, czarnocin)
  • 500 g truskawek lub innych ulubionych owoców
  • szklanka zaparzonej herbaty
  • 10p. wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo potrzebujecie: papier do pieczenia (do wyłożenia formy), nóż, 2 miski do ubijania piany i kremu, tortownice, wysokie naczynie do ubijania śmietany)

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno białka, pod koniec dodajemy powoli stopniowo cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy – można łyżką, można mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesiane mąki. Całość miksujemy na wolnych obrotach. (krótko do połączenia się składników). Ciasto wylewamy na przygotowaną formę (spód wyłożony papierem do pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175’C i pieczemy 45 min – do suchego patyczka. Wyciągamy, rzucamy na podłogę z wysokości ok 1 metra w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na 3 części.

Nasączamy herbata dolny spod.

Krem mascarpone: Ubijamy śmietanę na sztywno. Do miski wkładamy mascarpone i dodajemy ubita śmietanę cukier waniliowy, cukier puder. Mieszamy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Przekładamy masą i na to kładziemy pokrojone truskawki (dużo). Dajemy następny blat biszkoptu i smarujemy całość kremem. Na wierzchu układamy owoce . Boki smarujemy resztą masy mascarpone i obsypujemy wiórkami.

Wykonanie thermomix:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier puder, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2 min/obr. 3.5.
  3. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier, ubijać 5 min/obr. 3.
  4. Ustawić tm na obr. 3/1 min i przez otwór dodawać stopniowo żółtka,
  5. Przez otwór dodawać stopniowo przesianą uprzednio mąkę pszenną i ziemniaczaną. Miksować 4 sek/obr. 3
  6. Masę wyłożyć na przygotowaną tortownicę (wyłożony spód papierem do pieczenia).
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175’C i pieczemy 45 min – do suchego patyczka. Wyciągamy, rzucamy na podłogę z wysokości ok 1 metra w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na 3 części.
  8. nasączamy dolny spód herbatą.

Krem mascarpone:

  1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdjąć motylek. 

Na dolny nasączony blat biszkoptu wykładamy masę (1/3) i układamy pokrojone w plasterki truskawki. Nakładamy kolejny blat biszkoptu nasączamy i powtarzamy czynność z kremem i truskawkami. Następnie nakładamy 3 blat i smarujemy go lekko kremem i boki tortu. Układamy na wierzch truskawki (można też po bokach) i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort najlepiej schłodzić z min 2 godziny.

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *