Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

karkówka po karkonosku
Bez glutenu Obiad Thermomix

KARKÓWKA PO KARKONOSKU

KARKÓWKA PO KARKONOSKU

Jeśli lubicie mięsne obiady to z pewnością ta propozycja jest jedną z tych, które musicie zrobić. Fani karkówki będą zachwyceni.

Składniki: 
- ok 600 g karkówki pokrojonej w cienkie plastry, lekko rozbite,
- sól do przyprawienia mięsa,
- pieprz do przyprawienia mięsa,
- papryka ostra do przyprawienia mięsa,
- olej do mięsa (posmarowania)
- 150g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 5-6 kawałów suszonych grzybów,
- 2 śliwki suszone bez pestek
- 700 ml wody


#thermomix - przygotowanie:
1. Mięso posypać przyprawami z każdej strony, posmarować olejem. Przykryć i wstawić do lodówki na ok godzinę. Następnie ułożyć na dolnej i górnej przystawki Varoma, tak by były widoczne dziurki - umożliwi to swobodne przechodzenie pary.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek - rozdrobić obr. 5/3sek
3. Dodać koncentrat pomidorowy, śliwki, grzyby, wodę - na pokrywę postawić Varomę. Nastawić thermomix obr. 1/Varoma/40 minut
4. Po ugotowaniu na parze zdjać Varomę, nałożyć miarkę i zmiksować na sos 30 sek/obr. 7
5. Podawać z ziemniakami lub jarzynami ewentualnie buraczkami.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *