Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

zupa pomidorowa
Bez glutenu Obiad Thermomix Wegetariańskie Zupy

KLASYCZNA POMIDOROWA BŁYSKAWICZNA

Składniki:

• 500ml wywaru z warzyw lub wody (wówczas doprawiamy 1 łyżka przyprawy uniwersalnej – przepis na blogu inaczej sklepowa vegeta bez chemii + 1 kostka bulionu warzywnego – przepis na blogu)
• 300 ml passaty pomidorowej
• puszka pomidorów
• 1/4 szklanki śmietany 30%
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• kilka liści bazyli świeżej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki oregano
• sól, pieprz do smaku
• łyżka oliwy
• makaron
• garść koperku

Cebule i czosnek kroimy i podsmażamy na oliwie.
Dodajemy pomidory, passate pomidorowa i chwilkę gotujemy. Dodajemy wywar z warzyw lub wodę i przyprawy. Dodajemy przyprawy. Gotujemy całość ok 10 min. Dodajemy bazylię i śmietanę / miksujemy robotem żyrafą lub w blenderze.

Podajemy z ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu, posypana koperkiem.

———————————————————————–
#thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek – nastawiamy obr.5/3sek.
2. Dodać masło lub oliwę i dusimy 2 min/100’C/obr.1
3. Dodać pomidory, passatę, cynamon, sól, pieprz – rozdrobnić obr. 5/5sek.
4. Dodać wywar z warzyw lub wodę + przyprawę uniwersalną – gotujemy 15 min/100’C/obr.2
5. Dodać śmietanę, bazylię – zmiksować 1 min zwiększając obroty od 4-10.

Podajemy z ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu, posypana koperkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *