Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

KLUSKI LENIWE PIEROGI
Obiad Podwieczorek / przekąski Thermomix

KLUSKI LENIWE

Składniki:
– osolona woda
– 450 g twarogu pokrojonego na kawałki (półtłusty lub tłusty) – polecam Piątnica, Włoszczowa, Czarnocin
– 1 jajko
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli płaska
– mąka pszenna do podsypania stolnicy
– pół kostki masła
– 3 łyżki bułki tartej
– odrobina cukru do posypania klusek

Sposób przygotowania – tradycyjny:

1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
2. Do miski włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól – wyrobić początkowo mikserem a później ciasto zagnieść.
3. Ciasto wyciągnąć z miski, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
4. Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
5 W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy całość aż lekko się zarumieni.
6. Dodajemy odcedzone kluski mieszamy lekko by bułka pokryła kluski.
7. Posypujemy cukrem. Smacznego!
——————————————————————————–
Sposób przygotowania #thermomix:
1. Na kuchence postawić garnek z osoloną wodą zagotować. W tym czasie wykonać kluski leniwe.
2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajo, mąkę, sól – nastawić obr. 3/45 sek.
3. Ciasto wyciągnąć z naczynia, zagnieść w kulkę i uformować wałki nie za grube. Pokroić skośnie na kawałki ok 2 cm.
4. Gotować we wrzącej wodzie – ale jak wrzucamy kluski to zmniejszamy gaz – gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnie wody.
5 W między czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy całość aż lekko się zarumieni.
6. Dodajemy odcedzone kluski mieszamy lekko by bułka pokryła kluski.
7. Posypujemy cukrem. Smacznego!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *