Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

sałatka
Bez glutenu Bez mleka Lunchbox Obiad Sałatki

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ

Roszponka zawiera wiele minerałów i witamin, dlatego warto dodawać ją do obiadowych sałatek. Witaminy zawarte w roszponce mają wpływ na procesy starzenia się organizmu. Poza tym udowodniono pozytywny wpływ na wzrok a co najważniejsze są badania, które wskazują iż roszponka może wpłynąć na zatrzymanie nowotworu. Zalecana jest także chorym na cukrzycę, posiada ona niski indeks glikemiczny.

Składniki na sałatkę:

  • duża garść roszponki
  • szczypiorek z cebuli dymki
  • ogórek
  • pomidory koktajlowe ok. 10 szt
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła do sałatek – gotowy mix – szczypta
  • papryka zielona 1 szt.
  • oliwa dobrej jakości
  • awokado
  • garść słonecznika

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy : paprykę, awokado i ogórka w cienkie plasterki, pomidory przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą. Mieszamy. Posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *