Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

budyń jaglany tropikalny
Bez glutenu Bez mleka Desery Lunchbox Podwieczorek / przekąski Śniadania Thermomix Wegańskie Wegetariańskie

JAGLANY BUDYŃ

Jeśli jesteście alergikami lub borykacie się z nietolerancjami pokarmowymi to ten budyń jest dla Was, ale nie tylko. Ważne by dostać dobrej jakości kaszę jaglaną. A jak wiemy kasza jaglana zwana jest królową kasz. Takie śniadanie jest pyszne, pożywne i zdrowe. Nada się również na deser na podwieczorek.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody wrzącej
  • 1/2 -3/4 szklanki mleka roślinnego (może być kokosowe, sojowe waniliowe lub ryżowe waniliowe lub zwykłe)
  • banan
  • 2 mango lub gotowy mus
  • wiórki kokosowe
  • owoce do dekoracji (banan, kiwi, ananas)
  • syrop z agawy ok 1 łyżeczki

Kasze jaglaną płuczemy przez sitko w ciepłej wodzie. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą (proporcje 1:2). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, ok 8 min aż kasza wchłonie całą wodę. Można wyłączyć kuchenkę po 8 min. i poczekać aż kasza napęcznieje.

Kaszę blendujemy z mlekiem roślinnym (dodajemy je stopniowo), syropem z agawy i jednym bananem. To będzie nasza baza. Mleko dodajemy stopniowo unikniemy wówczas grudek i kawałków kaszy. Budyń będzie idealnie gładki. (jeśli uważacie że wyszedł za gęsty możecie dodać więcej mleka).

W drugim naczyniu blendujemy mango – jeśli nie mamy gotowego musu.

Budyń dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy.

Nakładamy warstwami. Warstwa zwykłego budyniu z bananem, warstwa musu mango, warstwa budyniu z wiórkami kokosowymi i owoce. Smacznego!

Wykonanie thermomix:

Do naczynia miksującego włożyć kaszę jaglaną, dodać wodę, zamiast miarki założyć koszyczek na pokrywę naczynia miksującego uruchomić program GOTOWANIE RYŻU. Pozostawić kaszę na ok 10 minut w naczyniu i zamienić koszyczek na miarkę. Po tym czasie kaszę z bananem i syropem klonowym zmiksować obroty 10/ ok. 1-2 minut – stopniowo dodawać mleko roślinne przez otwór naczynia. Jedną warstwę wlać do szklanki. Do reszty dodać wiórki kokosowe i zmiksować obr. 10 /5 sek. . Jeśli widzicie że budyń gęstnieje (ma taką tendencje) dodajemy troszkę mleka i miksujemy.

Na warstwę budyniu dajemy mus z mango. Następnie warstwę budyniu jaglanego z kokosowymi wiórkami. Układamy owoce. Gotowe !

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *