Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

LODY
Bez glutenu Desery Thermomix Urodzinowe Wegetariańskie

LODY TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 300 g truskawek mrożonych
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 50 g czekolady białej (zimnej)
  • 100 g śmietany 30% dobrej jakości lub śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany 36% (Piątnica) lub gęstego jogurtu – opcjonalnie

BLENDER – WYKONANIE:

Do blendera wkładamy czekoladę miksujemy na wiórki . Dodajemy truskawki miksujemy na papkę. Dodajemy miód i jeśli ktoś chce bardziej kremowe śmietankę na tym etapie.

THERMOMIX – WYKONANIE:

Do naczynia miksującego TM wkładamy czekoladę i truskawki – rozdrabniamy obr. 8/15 sekund. Zgarniamy na dno naczynia kopystką składniki dodajemy miód – i na tym etapie jeśli ktoś chce bardziej kremowe lody śmietankę. Miksujemy 30 sekund/ obr. 8

Ja schładzałam lody przez noc. Należy je chwilkę przed podaniem wyciągnąć – łatwiej się wtedy nakładają. Polecam są bardzo smaczne!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *