Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

TORT TRUSKAWKOWY
Boże Narodzenie Ciasta Słodkie wypieki Urodzinowe Wielkanoc

TORT TRUSKAWKOWY

Chciałabym Was przekonać, że robienie tortu to nic trudnego. Opiszę Wam teraz jak krok po kroku zrobić tort truskawkowy z kremem na bazie serka mascarpone, przekładany konfiturą z czarnego bzu. Tort przygotowujemy dzień wcześniej, aby się “przegryzł”.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru drobnego

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone (gęstego, dobrej jakości – konsystencja powinna być taka, że ciężko się wyciąga łyżką)
  • 150 ml śmietany 30% (ubitej na sztywno)
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub ziarenek wanilii
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie (50 ml wody) przestudzona

Dodatkowo:

  • konfitura z czarnego bzu lub z porzeczki czarnej
  • Szklanka zaparzonej herbaty gorzkiej
  • owoce ok 500 g truskawek i garść borówek

Tynk składniki – ważne – temperatura składników musi być pokojowa.

  • 200 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru

Biszkopt: Białka ubijamy na bardzo sztywno w suchej misce ( to jest podstawa udanego biszkoptu). Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana zrobi się błyszcząca i mocno sztywna. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie mikserem lub łyżką. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach krótko i delikatnie, do połączenia się składników lub mieszamy łyżką.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na tortownice (średnica ok 25 cm). Wkładamy do nagrzanego 175’C piekarnika i pieczemy ok 45 min (do suchego patyczka). Biszkopt wykładamy na blat i zostawiamy do ostudzenia. Jak ostygnie obrysowujemy nożem wokół obręczy i wyciągamy. Przekrawamy na 3 równe części.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. D drugiej miski wkładamy pozostałe składniki (oprócz namoczonej żelatyny) i dodajemy ubitą śmietanę. Miksujemy aż utworzy nam się gładki krem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Odstawiamy.

Kroimy truskawki na plasterki ok 250g i drugie 250g na ćwiartki.

SKŁADAMY TORT:

Biszkopt (dolny) wkładamy do tortownicy. Boki tortownicy wykładamy papierem (przedłużając rant na wysokość) Biszkopt nasączamy herbatą. Smarujemy konifturą. Wykładamy 1/2 masy kremu. Przykrawamy kolejnym biszkoptem. Nasączamy herbatą. Wykładamy kolejną masę kremu. Układamy dość gęsto truskawki pokrojone w ćwiartki. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, lekko dogniatając. Tak złożony tort wraz z tortownicą wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Przed wyciągnięciem z lodówki ubijamy na puch masło z cukrem. Do ubitego masła po łyżce stopniowo dodajemy mascarpone, by uniknąć zważenia.

Wskazówka : Jeśli Wam się zważy masa lekko ją podgrzejcie na malusieńkim ogniu i cały czas miksujcie. (ok 1-2 min). Składniki powinny się połączyć.

Wyciągamy tort z lodówki. Zdejmujemy rant i papier do pieczenia. Tort powinien być równy. Nakładamy tynk na górę tortu wyrównujemy. Obkładamy boki, wyrównujemy. Chowamy tort na 30 min. do lodówki. i ponownie tynkujemy – wyrównujemy niedoskonałości.

Truskawki pokrojone w plasterki układamy zaczynając od zewnątrz i układamy do wewnątrz. Gdzie nie gdzie posypujemy borówkami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *