Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

TARTA BEZGLUTENOWA I BEZMLECZNA
Bez glutenu Bez mleka Ciasta Lunchbox Podwieczorek / przekąski Słodkie wypieki Thermomix Wegańskie Wegetariańskie

BEZGLUTENOWA, BEZMLECZNA TARTA Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:
• szklanka mąki gryczanej (jeśli nie lubicie możecie dać owsianą)
• szklanka mąki ryżowej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki mąki kokosowej
• 200g margaryny bezmlecznej (Kasia Margaryna ma takie w ofercie)
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
• łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 6 jabłek najlepiej kwaśnych
•.25 g bezmlecznej do położenia na jabłka
• cukier puder (do posypania jabłek)


Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy i dosypujemy cukier. Całość wymieszać, następnie dorzucić pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić ciasto za pomocą rąk, aż będzie przypominać nam kruszonkę.

Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajka, wyrabiać aż powstanie nam jednolite ciasto.

Uformować z ciasta kule, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pol godziny.

Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem, oprószyć mąką kokosową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.

Wyciągnąć kule ciasta z lodówki. Ciasto nie będzie zbyt elastyczne, więc najlepiej wylepić formę oraz boki formy kawałek po kawałku, dociskając palcami.
Spód tarty nakłuć widelcem, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 – 15 minut.

Wyciągamy spod i na podpieczony spód wykładamy jabłka. Jabłka pokrojone w cienkie plasterki układamy albo w rozetę albo tak jak na zdjęciu. Układamy 4 plasterki masła i posypujemy cukrem pudrem.

Pieczemy przez 35 – 40 minut.
Tartę wyciągamy i studzimy. Podajemy posypana cukrem lub cynamonem.

#thermomix:

Do naczynia miksującego włożyć wszystkue składniki wymieszać 20 s/obr. 4. Mieszać kolejne 10 s/obr.wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, ponakłuwać wierzch tarty widelcem, odstawić do lodówki na ok 30min.
Wlozyc do nagrzanego do 170’C piekarnika na 15 min. Wyciągnąć i ułożyć jabłka.

Nadzienie
Pokroić ćwiartki jabłek w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc wzór rozety lub jak na zdjęciu.
Cukrem posypać ciasto.
Na wierzchu ciasta ułożyć małe kawałki masła. Piec 40 min -170’C lub do momentu, aż jabłka nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *