Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

chlebek bananowy
Ciasta Desery Lunchbox Podwieczorek / przekąski Thermomix

CHLEBEK BANANOWY

„Chlebek” bananowy – ni to chleb ni to ciasto. Fajna propozycja zarówno do herbaty jak i kawy, ale również na śniadanie. Można go jeść z owocami, dżemem, czy np z nutella, lub zwyczajnie posypany cukrem pudrem.

  • Składniki:
  • 3-4 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
  • 1,5 szklanki maki pszennej przesianej plus dodatkowa ilość do obsypania foremki
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 70g miękkiego bardzo masła plus dodatkowa ilość do wysmarowania formy
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko

Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecione banana dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z soda.

Wylewamy ciasto do natłuszczonej oprószone mąka formy. Pieczemy 60 min w nagrzanym piekarniku 180’C

thermomix:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć banany i masło, dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną, cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej formy, piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić w formie do ostudzenia na ok. 30 min, następnie przełożyć na kratkę. Podawać po ostudzeniu.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *