Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

tort kokosowo truskawkowy
Boże Narodzenie Ciasta Słodkie wypieki Urodzinowe

TORT TRUSKAWKOWO – KOKOSOWY

Biszkopt:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 1/2 kubka mocnej herbaty
  • wiórki kokosowe
  • owoce

Krem składniki i wykonanie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kubeczek śmietany zott 30% ubitej na sztywno
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy cały czas aż piana będzie błyszcząca. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i mieszamy łyżką, by wymieszać składniki. mąki przesiewamy i mieszamy na najmniejszych obrotach mikserem.

Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i resztę składników miksujemy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części (ostudzony). Dolną części nasączamy herbatą. Smarujemy kremem. Wykładamy owoce. Nakładamy kolejną warstwę biszkopta, nasączamy. Smarujemy kremem, układamy owoce. Nakładamy wierzch biszkopta. Smarujemy całość kremem (boki i górę). Górę na środku dekorujemy owocami, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi)

Wykonanie z pieczeniem ok 1 h.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *