Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

żelki
Bez glutenu Bez mleka Desery Thermomix Urodzinowe

ŻELKI a la “HARIBO”

Składniki:

100ml dowolnego soku owocowego
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do zwiększenia objętości.
Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz.

Szybsza wersja:
1 op dowolnej galaretki
100 ml wody

Galaretkę zalewamy woda i gotujemy ciagle mieszając Ok 5 min. Wylewamy do silikonowych foremek wstawiamy do lodówki na 1 godz.

thermomix: sok wymieszać z żelatyną w miseczce aż napęcznieje. odstawić. do naczynia miksującego wsypać cukier dodać wodę gotowąc 5 min/100’C/obr. 2 Dodać sok z żelatyną i podgrzewać jeszcze 1 min/70’C/obr.2

Płynną galaretkę przelać do foremek, odstawić do ostudzenia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *