Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

Bez mleka Lunchbox Podwieczorek / przekąski Śniadania Wegańskie Wegetariańskie

ŚNIADANIOWE MURZYNKI Z MAKIEM I TAHINI

To nic innego jak pankejki 
Dobre na ciepło i na zimno. Idealne do małych, dziecięcych rączek również(idealne do przygody z BLW).
U mnie przepis wegański, ale jeśli możecie i lubicie możecie użyć „zwykłego” mleka.
Z podanych proporcji otrzymacie ok. 10 małych placuszków, radzę robić od razu z podwójnej porcji, bo znikają w oka mgnieniu

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki karobu*
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 dojrzały banan
½ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju
+do podania: jasne tahini i melasa karobowa

*zamiast karobu możecie użyć ciemnego kakao (ok 3 łyżek ). Wtedy natomiast trzeba będzie odrobinę masę doslodzić- wg preferencji słodyczy. Warto użyć cukru kokosowego czy syropu klonowego- zawsze to trochę zdrowiej 

Przygotowanie:

W dużej misce mąkę wy­mieszać z karobem, solą i prosz­kiem do pie­cze­nia. W mniej­szej misce zmik­so­wać/ugnieść widelcem ba­na­na na puree, na­stęp­nie dodać mleko i olej i wszyst­ko do­kład­nie wy­mie­szać. Prze­lać płyn­ne skład­ni­ki do su­chych i po­łą­czyć w gęste cia­sto.
Smażyć do zrumienienia. Podawać z tahini i melasą. Dżemem lub jogurtem. Co kto lubi!

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *