Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

ślimaki z czekoladą
Ciasta Lunchbox Pieczywo Słodkie wypieki Śniadania Thermomix

ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Idealna propozycja na podwieczorek, lub na przekąskę na piknik, spacer lub do pracy czy szkolnej śniadaniówki.

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 40 g cukru
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 35 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 10 g cukru, 80 g masła i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, wymieszać 5 s/obr. 3. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 50 g masła, roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta posmarować stopionym masłem, następnie równomiernie posypać rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *