Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

PIERŚ Z KACZKI Z KASZĄ KUSKUS
Obiad Wielkanoc

PIERŚ Z KACZKI Z ŻURAWINĄ I KASZĄ KUSKUS

Składniki:
• pol szklanki kaszy kuskus
• szklanka wody
• żurawina w słoiczku lub domowa
• piers z kaczki
• jabłko
• łyżeczka przyprawy uniwersalnej
• pieprz szczypta

Pierś z kaczki myjemy i przyprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem. Jabłko myjemy kroimy na ćwiartki i wkładamy do rękawa – rękaw z kaczka do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piekarnik na 190’C – wkładamy kaczkę do nagrzanego piernika i pieczemy aż zarumieni się skórka ok 25-30 min.

Kasze zalewamy wrząca osoloną woda (pol szklanki kaszy – szklanka wody). Gotujemy do zagotowania wody. Przykrywamy i zostawiamyaz kasza „wypije” wodę.

Podajemy polana kasze sosem z kaczki. Kaczkę kroimy w plastry. Podajemy z żurawina.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *