Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

ciasto drożdżowe z serem i malinami
Boże Narodzenie Ciasta Lunchbox Podwieczorek / przekąski Słodkie wypieki Thermomix Wegetariańskie

Drożdżowe z serem i malinami

Propozycja ciasta drożdżowego zrobionego troszkę inaczej. Ciasto wygląda efektownie. Można je urywać lub kroić jak kto lubi, jednak wydaje mi się że drożdżówka lepiej smakuje jak się ją urywa 😉

Starałam Wam się jak najlepiej wyjaśnić jak zrobić takie słoneczko, jeśli jednak macie wątpliwości piszcie – postaram się odpowiedzieć na każdy komentarz.

Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 100g masła (roztopionego)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

  • 700 g twarogu (należy go 2x zmielić lub kupić gotowy mielony w wiaderku polecam z Piątnicy lub z Wielunia)
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki cukru waniliowego (przepis na blogu)

Tradycyjne wykonanie: W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszac. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka). Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz 2pozostałe łyżki cukru. Dodaj żółtka jajek, zaczyn z drożdży, 100 gramów roztopionego masła i resztę lekko ciepłego mleka. Początkowo wyrobić ciasto łyżką, później ręcznie lub mikserem. Odstawić ciasto w natłuszczonej Misce, przykryć bawełniana ściereczką, w ciepłe miejsce. Na ok 40 min aż wyrośnie. Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią, aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Masa serowa – można ja przygotować w czasie gdy ciasto nam wyrasta. Twaróg wymieszać mikserem z żółtkami i cukrem waniliowym. Jeśli mielicie twaróg to najpierw go zmielić i wymieszać z resztą składników. Na rozwałkowane ciasto (jeden duży placek lub dwa – wtedy wyjdą dwa ciasta) nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek: górną część założyć ok 2 cm i złozyć resztę placka od dołu na pół. Powstanie nam długi prostokąt. Przełożyć na blache wyłożoną papierem. Zwinąć w koło złączyć ciasto. Odgnieść na środku szklankę tworząc koło. Naciąć ciasto od zewnętrznej strony okręgu. (3/4 grubosci placka nacinamy, 1/4 długości do okręgu do szklanki nie nacinamy). Wywiajamy każdy kawałek nacięty raz na bok, tak by ser był od góry. Smarujemy białkiem cały placek. Układamy maliny na każdym kawałku. . Piec w temp 170’C – 30min. (Góra/dół środkowa szyna). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie w #thermomix:

Przygotować wcześniej zaczyn (ja robię zawsze tak, pomimo iż wiem ze można od razu wrzucić wszystko do thermomixa).

  • W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżeczka cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciemnej miejsce (u mnie szafka)
  • Resztę składników na ciasto umieścić w naczyniu miksujących. Dodać zaczyn. Wyrobić interwał /2min 30 sekund. Od 1 min 30 sek wlewać przez otwór masło rozpuszczone.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczka odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  • Myjemy naczynie. Wkładamy twaróg, żółtka, cukier waniliowy. – miksujemy 1 min/obr.4,5 5.
  • Jak ciasto wyrośnie uderzyć je 2x pięścią aby je odpowietrzyć. Stolnicę posypać Mąką, całe ciasto rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto (jeden duży placek lub dwa – wtedy wyjdą dwa ciasta) nałożyć masę serową, pozostawiając ok 2 cm ciasta nie posmarowane. Zawinąć najpierw boki do środka te nie posmarowane. Następnie złożyć placek: górną część założyć ok 2 cm i złożyć resztę placka od dołu na pół. Powstanie nam długi prostokąt.
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Zwinąć w koło złączyć ciasto. Odgnieść na środku szklankę tworząc koło. Naciąć ciasto od zewnętrznej strony okręgu. (3/4 grubosci placka nacinamy, 1/4 długości do okręgu do szklanki nie nacinamy). Wywijamy każdy kawałek nacięty raz na bok, tak by ser był od góry.
  • Smarujemy białkiem cały placek. Układamy na każdym kawałku maliny. . Piec w temp 170’C – 30min. (Góra/dół środkowa szyna). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *