Gotujemy Razem – Przepiśnik Qchenny

blog kulinarny Izy Okwiet

NALESNIKI ZE SZPINAKIEM ŁOSOSIEM I SERKIEM
Lunchbox Obiad Podwieczorek / przekąski Śniadania Thermomix Urodzinowe Wielkanoc

ZIELONE NALEŚNIKI Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Składniki:

  • 250 g mleka
  • 250 g wody mineralnej, gazowanej
  • 400 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżkI oleju
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia patelni
  • 200 g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 4 – 6 gałązek szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • kawior czarny (opcjonalnie)

#thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować 15 s/obr. 8.Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować 10 s/obr. 6, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

#tradycyjnie: Do naczynia wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować mikserem. Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *