APPLE PIE

APPLE PIE

Apple pie to amerykańskie ciasto owocowe, w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzch

Składniki:
✅220 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
✅450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
✅20 g cukru pudru
✅1 szczypta soli
✅60 – 70 g wody, bardzo zimnej

✅800 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
✅40 g cukru, plus 1 łyżka do posypania ciasta
✅łyżeczka cynamonu, mielonego
✅3 łyżki skrobi ziemniaczanej
✅1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta

Wykonanie #thermomix:

1️⃣Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, cukier puder, sól i wodę, wymieszać 40 s/obr. 6. Ciasto przełożyć z naczynia miksującego na blat i zagnieść. Odłożyć ⅓ ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Umyć naczynie.
2️⃣ Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
3️⃣dodac cukier, cynamon i skrobie ziemniaczana – wymieszać obr 4/3 sek.
4️⃣Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta, odstawić.
5️⃣Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
6️⃣Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.

Wykonanie tradycyjne:


1️⃣Składniki na ciasto apple pie umieścić w misie miksera. Zmiksować do momentu powstania grudek. Resztę wyrobić ręcznie.
2️⃣1/3 ciasta włożyć do lodówki owinięte w folie. 3️⃣Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty.
4️⃣Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Dodać do nich cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
5️⃣Rozgrzać piekarnik do 200’C
6️⃣Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top