Apple pie to amerykańskie ciasto owocowe, w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzch

Składniki:220 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
20 g cukru pudru
1 szczypta soli
60 – 70 g wody, bardzo zimnej
800 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
40 g cukru, plus 1 łyżka do posypania ciasta
łyżeczka cynamonu, mielonego
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
Wykonanie #thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, cukier puder, sól i wodę, wymieszać 40 s/obr. 6. Ciasto przełożyć z naczynia miksującego na blat i zagnieść. Odłożyć ⅓ ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Umyć naczynie.
Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
dodac cukier, cynamon i skrobie ziemniaczana – wymieszać obr 4/3 sek.
Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta, odstawić.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.
Wykonanie tradycyjne:
Składniki na ciasto apple pie umieścić w misie miksera. Zmiksować do momentu powstania grudek. Resztę wyrobić ręcznie.
1/3 ciasta włożyć do lodówki owinięte w folie.
Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty.
Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Dodać do nich cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 200’C
Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu