APPLE PIE

APPLE PIE

Apple pie to amerykańskie ciasto owocowe, w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzch

Składniki:
✅220 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
✅450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
✅20 g cukru pudru
✅1 szczypta soli
✅60 – 70 g wody, bardzo zimnej

✅800 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
✅40 g cukru, plus 1 łyżka do posypania ciasta
✅łyżeczka cynamonu, mielonego
✅3 łyżki skrobi ziemniaczanej
✅1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta

Wykonanie #thermomix:

1️⃣Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, cukier puder, sól i wodę, wymieszać 40 s/obr. 6. Ciasto przełożyć z naczynia miksującego na blat i zagnieść. Odłożyć ⅓ ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Umyć naczynie.
2️⃣ Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
3️⃣dodac cukier, cynamon i skrobie ziemniaczana – wymieszać obr 4/3 sek.
4️⃣Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta, odstawić.
5️⃣Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
6️⃣Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.

Wykonanie tradycyjne:


1️⃣Składniki na ciasto apple pie umieścić w misie miksera. Zmiksować do momentu powstania grudek. Resztę wyrobić ręcznie.
2️⃣1/3 ciasta włożyć do lodówki owinięte w folie. 3️⃣Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty.
4️⃣Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Dodać do nich cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
5️⃣Rozgrzać piekarnik do 200’C
6️⃣Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top