APPLE PIE

APPLE PIE

Apple pie to amerykańskie ciasto owocowe, w którym podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka, serwowane często z dodatkiem bitej śmietany lub gałkami lodów na wierzch

Składniki:
✅220 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
✅450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
✅20 g cukru pudru
✅1 szczypta soli
✅60 – 70 g wody, bardzo zimnej

✅800 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
✅40 g cukru, plus 1 łyżka do posypania ciasta
✅łyżeczka cynamonu, mielonego
✅3 łyżki skrobi ziemniaczanej
✅1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta

Wykonanie #thermomix:

1️⃣Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, cukier puder, sól i wodę, wymieszać 40 s/obr. 6. Ciasto przełożyć z naczynia miksującego na blat i zagnieść. Odłożyć ⅓ ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Umyć naczynie.
2️⃣ Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
3️⃣dodac cukier, cynamon i skrobie ziemniaczana – wymieszać obr 4/3 sek.
4️⃣Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta, odstawić.
5️⃣Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
6️⃣Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu.

Wykonanie tradycyjne:


1️⃣Składniki na ciasto apple pie umieścić w misie miksera. Zmiksować do momentu powstania grudek. Resztę wyrobić ręcznie.
2️⃣1/3 ciasta włożyć do lodówki owinięte w folie. 3️⃣Pozostałe ⅔ ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty.
4️⃣Jabłka obrać zetrzeć na tarce. Dodać do nich cynamon, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
5️⃣Rozgrzać piekarnik do 200’C
6️⃣Z lodówki wyjąć odłożone wcześniej ciasto, rozwałkować na okrąg o grubości ok. 5 mm równy średnicy formy do tarty. Na środku ciasta wyciąć nożem 5-6 małych otworów. Rozwałkowane ciasto ułożyć na wierzchu nadzienia, następnie dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 40-45 min (200°C).
podawać na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top