
Składniki:
Elementy z kurczaka (ja miałam 10 pałeczek i kilka skrzydełek)
10 ząbków czosnku
2 duże łyżki suszonego tymianku
3/4 słoika czarnych oliwek- odsączone i przekrojone na pół
3 – 4 średnie pomidory (umyte, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki)
Sól, pieprz
1 duża łyżka sosu sojowego ciemnego
Oliwa
Wykonanie:
Mieszasz 2 pełne łyżki oliwy z 5 ząbkami czosnku, oliwkami, pomidorami i połową tymianku. Sól i pieprz. Nie żałuj. Wyłóż na naczynie żaroodporne.
Kolejne 2 łyżki oliwy, mieszasz z sosem sojowym, tymiankiem, solą i pieprzem, pozostałymi ząbkami czosnku (te, przeciśniete przez praskę).
Nacierasz tym kurczaka. Odstaw na min. pół h.(można od razu w tym naczyniu z oliwkami i pomidorami).
Nagrzej piekarnik do 230 C. Piecz pod przykryciem 20min.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę, ustaw na grill i jeszcze 10 min. zapiekaj. Jak będzie mało rumiane, to trzeba wydłużyć czas o kilka minut.
Jak nie masz grilla to przestaw na maximum piekarnika (na te 10minut).