WANILIOWY BUDYŃ NA MLEKU ROŚLINNYM

WANILIOWY BUDYŃ NA MLEKU ROŚLINNYM

Budyń waniliowy może być przysmakiem także dla alergików, jeśli wykonamy go na mleku roślinnym. Idealnie sprawdzają się tutaj mleka owsiane, ryżowe, kokosowe czy też migdałowe. Można pominąć cukier w przepisie, gdyż mleka roślinne same w sobie są już słodkie.
BUDYŃ WANILIOWY NA MLEKU ROŚLINNYM

Skladniki:
?2 żółtka
?500 ml mleka (2 szkl) lub mleka roślinnego (u nas mleko sojowe waniliowe)
?30g cukru lub xylitolu lub innego słodzidła
?40g mąki ziemniaczanej
?jeśli dajecie zwykle mleko niesmakowe dodajemy laskę wanilii (ziarenka) lub cukier waniliowy zwiększajac ilość pozostałego cukru.

Szklanka – 250 ml
Łyżeczka od herbaty 5g

Wykonanie tradycyjne :
1.5 szkl mleka gotujemy
W połowie szkl mleka roztrzepujemy żółtka cukrem i mąka ziemniaczana

Wlewamy powoli na gotujące się mleko i mieszamy.

WYKONANIE W THERMOMIX:

Wkładamy wszystkie składniki do naczynia TM – nastawiamy obr. 3(wsteczne)/90’C/8 min

Smacznego !

Podajemy z owocami lub herbatnikami.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top