WANILIOWY BUDYŃ NA MLEKU ROŚLINNYM

WANILIOWY BUDYŃ NA MLEKU ROŚLINNYM

Budyń waniliowy może być przysmakiem także dla alergików, jeśli wykonamy go na mleku roślinnym. Idealnie sprawdzają się tutaj mleka owsiane, ryżowe, kokosowe czy też migdałowe. Można pominąć cukier w przepisie, gdyż mleka roślinne same w sobie są już słodkie.
BUDYŃ WANILIOWY NA MLEKU ROŚLINNYM

Skladniki:
🍭2 żółtka
🍭500 ml mleka (2 szkl) lub mleka roślinnego (u nas mleko sojowe waniliowe)
🍭30g cukru lub xylitolu lub innego słodzidła
🍭40g mąki ziemniaczanej
🍭jeśli dajecie zwykle mleko niesmakowe dodajemy laskę wanilii (ziarenka) lub cukier waniliowy zwiększajac ilość pozostałego cukru.

Szklanka – 250 ml
Łyżeczka od herbaty 5g

Wykonanie tradycyjne :
1.5 szkl mleka gotujemy
W połowie szkl mleka roztrzepujemy żółtka cukrem i mąka ziemniaczana

Wlewamy powoli na gotujące się mleko i mieszamy.

WYKONANIE W THERMOMIX:

Wkładamy wszystkie składniki do naczynia TM – nastawiamy obr. 3(wsteczne)/90’C/8 min

Smacznego !

Podajemy z owocami lub herbatnikami.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top