Budyń waniliowy może być przysmakiem także dla alergików, jeśli wykonamy go na mleku roślinnym. Idealnie sprawdzają się tutaj mleka owsiane, ryżowe, kokosowe czy też migdałowe. Można pominąć cukier w przepisie, gdyż mleka roślinne same w sobie są już słodkie.

Skladniki:2 żółtka
500 ml mleka (2 szkl) lub mleka roślinnego (u nas mleko sojowe waniliowe)
30g cukru lub xylitolu lub innego słodzidła
40g mąki ziemniaczanej
jeśli dajecie zwykle mleko niesmakowe dodajemy laskę wanilii (ziarenka) lub cukier waniliowy zwiększajac ilość pozostałego cukru.
Szklanka – 250 ml
Łyżeczka od herbaty 5g
Wykonanie tradycyjne :
1.5 szkl mleka gotujemy
W połowie szkl mleka roztrzepujemy żółtka cukrem i mąka ziemniaczana
Wlewamy powoli na gotujące się mleko i mieszamy.
WYKONANIE W THERMOMIX:
Wkładamy wszystkie składniki do naczynia TM – nastawiamy obr. 3(wsteczne)/90’C/8 min
Smacznego !
Podajemy z owocami lub herbatnikami.