CZEKOLADA NA GORĄCO Z NUTĄ WANILII

CZEKOLADA NA GORĄCO Z NUTĄ WANILII

Składniki:

  • 20 g cukru trzcinowego brązowego (opcjonalnie)
  • 1 laska wanilii, tylko nasiona
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g kakao w proszku, niesłodzonego
  • 500 g mleka, (można zamienić na roślinne kokosowe, owsiane lub migdałowe)
  • 100 g śmietany, 30% tłuszczu lub w przypadku wege gęstą część mleczka kokosowego
  • 50 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)

Wykonanie w #thermomix: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wanilię, skrobię i kakao, zmielić 15 s/obr. 10. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.Dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy 10 s/obr. 5.Dodajemy czekoladę, podgrzewamy 8 min/90°C/obr. 2.

Wykonanie #tradycyjne: Do blendera lub młynka wkładamy cukier, mąkę, wanilię i kakao mielimy. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę dodajemy zmielone składniki. Dodajemy czekoladę połamana na kosteczki i całość podgrzewamy i mieszamy, aż składniki nam się rozpuszczą. Podajemy na gorąco.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top