
Składniki:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego PRZEPIS: PRAWDZIWY CUKIER WANILIOWY
- garść truskawek
- cukier puder do posypania
Dodatkowo potrzebujemy tortownice, sitko i papier do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywno. Jak będą robić się białe dodajemy powoli cukier drobny i miksujemy dalej. Piana zrobi się sztywna, ale i kremowa.
- Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodajemy po jednym żółtku.
- Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Tortownice wykładamy (spód) papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto delikatnie.
- Pokrojone truskawki układamy na cieście.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180’C (piekę z thermoobiegiem) – 45 min.
- Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wykonanie w Thermomix:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić 6min/obr. 4.
- Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier przez otwór.
- Zmniejszamy obroty na 2 i przez 1 min. dalej mieszamy. W tym czasie przez otwór dodajemy po kolei żółtka
- Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną – obr. 2- 20 sek.
- Wykładamy masę biszkoptową do wyłożonej papierem tortownicy.
- Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy w nagrzanym do 175’C piekarniku. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)
- Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy. Posypujemy cukrem pudrem.