BABA WIELKANOCNA TRADYCYJNA

BABA WIELKANOCNA TRADYCYJNA

Składniki:
•180 g masła
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 3 duże jaja
• sok wyciśnięty z 1 cytryny
• skórka z jednej cytryny
• 2 szklanki maki pszennej
• pół szklanki skrobi ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie maki wraz z proszkiem i soda wymieszać przesiać odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier i utrzeć na puszysta masę. Dodawać jajka jedno po drugim i ucierać.
Następnie sok i skórkę z cytryny. Dalej ucierać.
Do utartej masy dodawać suche składniki i kwaśną śmietanę. W dwóch turach. Przemieszać szpatułka.

Formę wysmarować masłem oprószyć mąka. Przelać ciasto i wyrównać. Piec w temp 160’C 40min .

Wystudzić wyjąc z formy oprószyć cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

 

You may also like

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

CIASTO LEŚNY MECH

CIASTO LEŚNY MECH

Lubicie ciasta? a co powiecie na zdrowszą wersję ciasta? fajnie sprawdza się na przeróżnych imprezach w ogrodzie, a te już...

ROLADA BEZOWA

ROLADA BEZOWA

Składniki: 350 g cukru pudru 50 g migdałów, w płatkach 60 g mąki ziemniaczanej 40 g budyniu śmietankowego, w proszku,...

TORT MARYSIEŃKA

TORT MARYSIEŃKA

Tort Marysieńka to słynne ciasto siostry Anastazji. Tort przekładaniec, w którym główną role gra biszkopt czekoladowy i beza z orzechami...

Back to Top