Babeczki czekoladowo – orzechowe to szybki i prosty przepis na oś słodkiego, zarówno na podwieczorek ale i do lunhbox’a. Zaletą jest to, że możemy je wykonać bez użycia miksera.

Składniki:
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe banany im bardziej czarne tym lepiej
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 70g miękkiego bardzo masła (rozpuszczonego) – dla alergików można dać bezmleczną Kasie 😉
- pół szklanki cukru trzcinowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
- garść zmielonych orzechów
- pól tabliczki startej gorzkiej czekolady
WYKONANIE TRADYCYJNE:
- Banany ugniatamy widelcem. Do ugniecione banana dodajemy cukier, masło, cukier waniliowy. Mieszamy rózgą
- Dodajemy jajko. Mieszamy rózgą
- Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy rózgą. Jeśli jest za gęste ciasto dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła. I mieszamy.
- Dodajemy starta czekoladę i orzechy. Mieszamy.
- Ciasto nakładamy do papilotek łyżką.
- Pieczemy 20 min w nagrzanym piekarniku 180’C thermoobieg.
WYKONANIE THERMOMIX
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra,dół). Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, zmiksować 6 s/obr. 6.
- Dodać jajko, cukier i roztopione masło, wymieszać 5 s/obr. 4.
- Dodać zmielone mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę i orzechy, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej papilotki.
- Piec 20 min (180°C).
- Babeczki wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.