BABKA MAKOWA

BABKA MAKOWA

Skladniki:

200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuszczam w rondelku lub mikrofali .studzimy.
Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Dodajemy wystudzone masło. Całość dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
.Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka powoli i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i aromat. Mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50min. Po 35 minutach zmniejszamy temperaturę na 180’C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Print Recipe
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

Dzisiejsza zachcianka – ekspresowy jabłecznik – kruszonka z vege masła i kaszy manny – dosłodzona xylitolem.Idealna do lodów i bitej...

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Składniki na około 16 sztuk:120g masła (w temperaturze pokojowej)180g mąki pszennej80g cukru drobnego70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki skórka...

Back to Top