BABKA MAKOWA

BABKA MAKOWA

Skladniki:

200 g kostki masła lub margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło rozpuszczam w rondelku lub mikrofali .studzimy.
Do jednej miski dajemy białka a do drugiej żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Dodajemy wystudzone masło. Całość dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
.Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka powoli i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i aromat. Mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem, wylewamy przygotowane ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
i pieczemy przez około 50min. Po 35 minutach zmniejszamy temperaturę na 180’C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Print Recipe
 

You may also like

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA COLESLAW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Idealna jako dodatek do obiadów. Jest przepyszna co tu dużo mówić.. musicie spróbować. Surówka coleslaw to z jedna z prostszych...

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

DUSZONE POLĘDWICZKI Z INDYKA

To proste danie, które sprawdzi się także na niedzielny obiad. Możecie je podawać z kluskami śląski i ulubioną surówką. Polędwiczki...

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

Back to Top