
SKŁADNIKI:
• 250 masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
• 200 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
• 200 g cukru
• 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
• 4 jajka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
• 100 g skrobi ziemniaczanej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier puder, ilość do oprószenia babki
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić i oprószyć mąką formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm), odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić 20 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać przygotowany wcześniej cytrynowy cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 5.
Dodać mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 5, następnie wymieszać 30 s/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać roztopione masło. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Piec 40-50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz.