BABKA WIELKANOCNA

BABKA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI:
• 250 masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
• 200 mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
• 200 g cukru
• 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
• 4 jajka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
• 100 g skrobi ziemniaczanej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• cukier puder, ilość do oprószenia babki

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić i oprószyć mąką formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm), odstawić.

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić 20 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić.

Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać przygotowany wcześniej cytrynowy cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 5.

Dodać mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia, wymieszać 10 s/obr. 5, następnie wymieszać 30 s/obr. 4, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać roztopione masło. Ciasto przelać do przygotowanej formy.

Piec 40-50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top