BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki
180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g liści szpinaku baby, świeżych
cukier puder, ilość do oprószenia


Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.

1. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 4. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wlać odstawione jajka z olejem i cukrem, dodać szpinak, zmiksować 30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, krótko wymieszać kopystką.

5. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę.

Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem.

Piec 45-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.

Print Recipe
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top