BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki
180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g liści szpinaku baby, świeżych
cukier puder, ilość do oprószenia


Sposób przygotowania

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.

1. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 4. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wlać odstawione jajka z olejem i cukrem, dodać szpinak, zmiksować 30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, krótko wymieszać kopystką.

5. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę.

Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem.

Piec 45-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.

Print Recipe
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top