
Składniki
180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
3 jajka
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
150 g mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g liści szpinaku baby, świeżych
cukier puder, ilość do oprószenia
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do babki z kominem (Ø 22-24 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka i oprószyć mąką, odstawić.
1. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30 s/obr. 4. Około ⅓ masy przelać do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 250 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić.
3. Do naczynia miksującego wlać odstawione jajka z olejem i cukrem, dodać szpinak, zmiksować 30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4. Dodać pozostałe 80 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, krótko wymieszać kopystką.
5. Przelać do formy na babkę, tworząc drugą warstwę.
Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem.
Piec 45-55 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Odstawić w formie do ostudzenia na 15 min, następnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na kawałki.