
Składniki na formę 25 cm:
– 600 g biszkoptów, lub jakiś herbatników, mogą też być ciastka bez cukru typu herbatnikowego
– 200 g masła orzechowego
– 400 ml mleka jeśli nie możecie polecam migdałowe.
– 400 g daktyli namoczonych we wrzątku, odcedzonych
– 3-4 banany
– 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
– 500 g śmietanki (ta gęsta część z mleczka kokosowego)
– 400 g serka typu bieluch może być waniliowy
– gorzka czekolada lub gorzkie kakao do posypania wierzchu
Wykonanie:
Ciasta lub herbatniki blenudjemy lub mielimy w thermomixie obr. 10/5-8 sekund.
Dodajemy do tego masło orzechowe i szklankę mleka zagniatamy – thermomix obr. 4 ok. 5-8 sek.
Całość wykładamy na naszą foremkę. Wyrównujemy.
Daktyle miksujemy z olejem kokosowym i 100 ml mleka. Przekładamy na naszą masę ciasteczkową. Banany rozgniatamy widelcem i układamy na naszej masie karmelowej. Śmietanę kokosową mieszamy z serkiem waniliowym (można wspomóc się mikserem) typu bieluch całość wykładamy na banany. Wkładamy do lodówki na ok 1-2 godz. Posypujemy kakao lub gorzką czekoladą