Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzy
Rosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.
Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć więcej ?

Składniki: dojrzały banan
2 jajka osobno żółtko i białko
łyżeczka cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubiajnia dodajemy cukier puder – miksujemy.
W osobnej misce miksujemy banana (ewentualnie można rozgnieść widelcem).
Do ubitego białka dodajemy żółtka mieszamy delikatnie łyżka. Dodajemy rozgniecionego banana. Mieszamy. Dodajemy mąkę. Mieszamy łyżka.
Na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ryżowym nakładamy porcje racuchów.
Pieczemy chwilkę aż się zarumienią.
Przewracamy na druga stronę. Podjemy z syropem m klonowym, syropem z agawy lub konfiturą
WYKONANIE W THERMOMIX
Białka ubijamy w suchym naczyniu tm – obr. 4 z motylkiem / 1 minutę. Na sztywno. Dodajemy rozgniecionego banana, zółtka i mąkę kukurydzianą lub pszenną (jeśli możecie), cukier puder. Mieszamy obr. 3,5 / 20 sek.
Na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem ryżowym nakładamy porcje racuchów.
Pieczemy chwilkę aż się zarumienią.
Przewracamy na druga stronę. Podjemy z syropem m klonowym, syropem z agawy lub konfiturą