
Odwieczny problem rodziców – jak przemycić warzywa dzieciom – czerwona zupa czyli barszcz czerwony zabielany z ziemniakami. To co dzieci lubią najbardziej.
Przepis:
•4 długie buraki
•2 zabki czosnku
•1 lyZka Przyprawa uniwersalna (przepis na blogu zmiksowane suszone warzywa: marchew, pietruszka, seler, czosnek, sól himalajska, kurkuma, lubczyk, pietruszka)
•1 kostka bulionowa warzywna (przepis na blogu KOSTKA WARZYWNA (BULION WARZYWNY)) lub gotowa
• 1,5 l wody
• 3 liście laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• ziemniaki
• koperek
• pół opakowania śmietanki 30%
• sól pieprz
• zakwas buraczany najlepiej domowej roboty
Buraki obieramy myjemy i kroimy w talarki. Zalewamy woda, gotujemy. Dodajemy żabki czosnku obrane, liście laurowe i ziele angielskie, sól pieprz i resztę przypraw. Gotujemy 10 min.
W między czasie obieramy, myjemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie wylewamy wodę i ugniatamy.
Do gotującego się barszczu dolewamy zakwas i gotujemy 10min na wolnym ogniu.
Dodajemy śmietanę.
Podajemy na talerzu dla dzieci z koperkiem dla dorosłych z cebulka przyrumieniona na maśle.