
SKŁADNIKI:
• szklanka mąki gryczanej (jeśli nie lubicie możecie dać owsianą)
• szklanka mąki ryżowej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki mąki kokosowej
• 200g margaryny bezmlecznej (Kasia Margaryna ma takie w ofercie)
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
• łyżeczka ekstraktu z wanilii/cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 6 jabłek najlepiej kwaśnych
•.25 g bezmlecznej do położenia na jabłka
• cukier puder (do posypania jabłek)
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy i dosypujemy cukier. Całość wymieszać, następnie dorzucić pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić ciasto za pomocą rąk, aż będzie przypominać nam kruszonkę.
Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajka, wyrabiać aż powstanie nam jednolite ciasto.
Uformować z ciasta kule, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pol godziny.
Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem, oprószyć mąką kokosową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Wyciągnąć kule ciasta z lodówki. Ciasto nie będzie zbyt elastyczne, więc najlepiej wylepić formę oraz boki formy kawałek po kawałku, dociskając palcami.
Spód tarty nakłuć widelcem, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 – 15 minut.
Wyciągamy spod i na podpieczony spód wykładamy jabłka. Jabłka pokrojone w cienkie plasterki układamy albo w rozetę albo tak jak na zdjęciu. Układamy 4 plasterki masła i posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy przez 35 – 40 minut.
Tartę wyciągamy i studzimy. Podajemy posypana cukrem lub cynamonem.
#thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkue składniki wymieszać 20 s/obr. 4. Mieszać kolejne 10 s/obr.wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, ponakłuwać wierzch tarty widelcem, odstawić do lodówki na ok 30min.
Wlozyc do nagrzanego do 170’C piekarnika na 15 min. Wyciągnąć i ułożyć jabłka.
Nadzienie
Pokroić ćwiartki jabłek w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc wzór rozety lub jak na zdjęciu.
Cukrem posypać ciasto.
Na wierzchu ciasta ułożyć małe kawałki masła. Piec 40 min -170’C lub do momentu, aż jabłka nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem lub cynamonem.