
Chyba każdy lubi gofry. Jednak część osób boryka się z różnymi problemami i alergiami, a także nietolerancjami pokarmowymi. Dlatego wychodzę do Was moi Drodzy z propozycją gofrów bezglutenowych. Szczerze? Mam wrażenie że są lepsze od tradycyjnych bo bardziej chrupiące. Gofry polecają się na drugie śniadanie np do szkoły – trzeba było znaleźć zdrowsza alternatywę do tradycyjnych na mące pszennej i mleku.
Składniki:
✅ 200 g maki jaglanej
✅ 50 g maki kukurydzianej
✅ 4 łyżki maki ziemniaczanej (czubate)
✅ łyżeczka cukru waniliowego
✅ szklanka wody gazowanej
✅ 3/4 szklanki mleka ryżowego
✅ 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
✅ 1/3 szklanki oleju ryżowego np
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Resztę składników łączymy i miksujemy na jednolita konsytencję. Dodajemy białka i mieszamy łyżka aż się składniki połączą.
Pieczemy w gofrownicy ok 4-5 min.