BEZGLUTENOWE GOFRY

BEZGLUTENOWE GOFRY

Chyba każdy lubi gofry. Jednak część osób boryka się z różnymi problemami i alergiami, a także nietolerancjami pokarmowymi. Dlatego wychodzę do Was moi Drodzy z propozycją gofrów bezglutenowych. Szczerze? Mam wrażenie że są lepsze od tradycyjnych bo bardziej chrupiące. Gofry polecają się na drugie śniadanie np do szkoły – trzeba było znaleźć zdrowsza alternatywę do tradycyjnych na mące pszennej i mleku.

Składniki:
✅ 200 g maki jaglanej
✅ 50 g maki kukurydzianej
✅ 4 łyżki maki ziemniaczanej (czubate)
✅ łyżeczka cukru waniliowego
✅ szklanka wody gazowanej
✅ 3/4 szklanki mleka ryżowego
✅ 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
✅ 1/3 szklanki oleju ryżowego np

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Resztę składników łączymy i miksujemy na jednolita konsytencję. Dodajemy białka i mieszamy łyżka aż się składniki połączą.
Pieczemy w gofrownicy ok 4-5 min.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top