GRYCZANY BEZGLUTENOWY CHLEB Z JABŁKIEM

GRYCZANY BEZGLUTENOWY CHLEB Z JABŁKIEM

Z przyczyn zdrowotnych przeszłam na dietę bezglutenową. I powiem Wam, że pierwsze trzy dni to był istny armagedon jeśli chodzi co zjeść na śniadanie… później już było łatwiej. Tak więc dzień zaczynam od owsianki na śniadanie, ale bywa że chce zjeść zwykłą kanapkę… niestety chleby “kupne” do mnie nie przemawiają. Zaczęłam testować przepisy… i znalazłam chleb dla mnie idealny…. na bazie mąki gryczanej i jabłek.

składniki:

  • masło lub oliwa (jeśli nie możecie mleka) do natłuszczenia formy
  • 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki bez skórki
  • 4 jajka
  • 300 g mąki gryczanej,
  • 60 g mieszanych ziaren ( u mnie siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 2 łyżeczki soli

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Formę keksową natłuścić masłem lub oliwą. Oprószyć mąką gryczaną. Odstawić.
  2. Do blendera włożyć jabłka, dodać jajka, zblednować. Przełożyć do misy miksera.
  3. Dodać mąkę, mieszane ziarna, kmin rzymski, drożdże i sól, przemieszać łyżką. Wyrobić ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy keksowej, wyrównać, przykryć ściereczką kuchenną bawełnianą i i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  6. Piec 50-60 min.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka) i przełożyć na kratkę do studzenia.

THERMOMIX:

  1. Formę keksową natłuścić masłem lub oliwą. Oprószyć mąką gryczaną. Odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać jajka, zmiksować 20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mąkę, mieszane ziarna, kmin rzymski, drożdże i sól, przemieszać kopystką, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/interwał.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy keksowej, wyrównać, przykryć ściereczką kuchenną bawełnianą i i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  6. Piec 50-60 min.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka) i przełożyć na kratkę do studzenia.
 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top