GRYCZANY BEZGLUTENOWY CHLEB Z JABŁKIEM

GRYCZANY BEZGLUTENOWY CHLEB Z JABŁKIEM

Z przyczyn zdrowotnych przeszłam na dietę bezglutenową. I powiem Wam, że pierwsze trzy dni to był istny armagedon jeśli chodzi co zjeść na śniadanie… później już było łatwiej. Tak więc dzień zaczynam od owsianki na śniadanie, ale bywa że chce zjeść zwykłą kanapkę… niestety chleby “kupne” do mnie nie przemawiają. Zaczęłam testować przepisy… i znalazłam chleb dla mnie idealny…. na bazie mąki gryczanej i jabłek.

składniki:

  • masło lub oliwa (jeśli nie możecie mleka) do natłuszczenia formy
  • 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki bez skórki
  • 4 jajka
  • 300 g mąki gryczanej,
  • 60 g mieszanych ziaren ( u mnie siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 2 łyżeczki soli

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Formę keksową natłuścić masłem lub oliwą. Oprószyć mąką gryczaną. Odstawić.
  2. Do blendera włożyć jabłka, dodać jajka, zblednować. Przełożyć do misy miksera.
  3. Dodać mąkę, mieszane ziarna, kmin rzymski, drożdże i sól, przemieszać łyżką. Wyrobić ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy keksowej, wyrównać, przykryć ściereczką kuchenną bawełnianą i i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  6. Piec 50-60 min.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka) i przełożyć na kratkę do studzenia.

THERMOMIX:

  1. Formę keksową natłuścić masłem lub oliwą. Oprószyć mąką gryczaną. Odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać jajka, zmiksować 20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mąkę, mieszane ziarna, kmin rzymski, drożdże i sól, przemieszać kopystką, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/interwał.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy keksowej, wyrównać, przykryć ściereczką kuchenną bawełnianą i i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  6. Piec 50-60 min.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka) i przełożyć na kratkę do studzenia.
 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top