GRYCZANY BEZGLUTENOWY CHLEB Z JABŁKIEM

GRYCZANY BEZGLUTENOWY CHLEB Z JABŁKIEM

Z przyczyn zdrowotnych przeszłam na dietę bezglutenową. I powiem Wam, że pierwsze trzy dni to był istny armagedon jeśli chodzi co zjeść na śniadanie… później już było łatwiej. Tak więc dzień zaczynam od owsianki na śniadanie, ale bywa że chce zjeść zwykłą kanapkę… niestety chleby “kupne” do mnie nie przemawiają. Zaczęłam testować przepisy… i znalazłam chleb dla mnie idealny…. na bazie mąki gryczanej i jabłek.

składniki:

  • masło lub oliwa (jeśli nie możecie mleka) do natłuszczenia formy
  • 400 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki bez skórki
  • 4 jajka
  • 300 g mąki gryczanej,
  • 60 g mieszanych ziaren ( u mnie siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 2 łyżeczki soli

WYKONANIE TRADYCYJNE:

  1. Formę keksową natłuścić masłem lub oliwą. Oprószyć mąką gryczaną. Odstawić.
  2. Do blendera włożyć jabłka, dodać jajka, zblednować. Przełożyć do misy miksera.
  3. Dodać mąkę, mieszane ziarna, kmin rzymski, drożdże i sól, przemieszać łyżką. Wyrobić ciasto.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy keksowej, wyrównać, przykryć ściereczką kuchenną bawełnianą i i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  6. Piec 50-60 min.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka) i przełożyć na kratkę do studzenia.

THERMOMIX:

  1. Formę keksową natłuścić masłem lub oliwą. Oprószyć mąką gryczaną. Odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać jajka, zmiksować 20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mąkę, mieszane ziarna, kmin rzymski, drożdże i sól, przemieszać kopystką, wyrobić przy pomocy kopystki 2 min/interwał.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy keksowej, wyrównać, przykryć ściereczką kuchenną bawełnianą i i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  6. Piec 50-60 min.
  7. Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony (patrz wskazówka) i przełożyć na kratkę do studzenia.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top