SKŁADNIKI:
- 2 banany, dojrzałe – im bardziej dojrzałe tym bardziej słodkie
- 500 g twarogu, chudego,
- 400g mleka
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 15g kakao naturalnego, niesłodzonego
Wykonanie tradycyjne
Do blendera włożyć banany, twaróg, miód, mleko, ziarenka wanilii – zblnedować. Połowę zawartości naczynia miksującego przelać do 4 szklanek. Do pozostałej części dodać kakao, ponownie zblendować. Czekoladową warstwę przelać po łyżce do szklanek z warstwą waniliową. Podawać jako deser lub jako śniadanie. Można podawać z owocami.
THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć banany i twaróg, dodać mleko, miód i ziarenka wanilii, zmiksować 30 s/obr. 7. Połowę zawartości naczynia miksującego przelać do 4 szklanek.
- Do pozostałej części dodać kakao, zmiksować 30 s/obr. 7. Czekoladową warstwę przelać po łyżce do szklanek z warstwą waniliową.
- podawać jako deser lub jako śniadanie. Można podawać z owocami.