BIGOS

BIGOS

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jest to danie jednogarnkowe. Przygotowuje się go z kiszonej kapusty. Zawiera mięso, kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki i czerwone wino. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Bigos im częściej odgrzewany tym lepszy! Smacznego !

Bigos

Składniki:

  • kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych, wędzonych śliwek
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 nasiona jałowca
  • sól
  • olej do smażenia
  1. Grzyby suszone wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Następnie gotujemy grzyby w tej samej wodzie ok 30-40 min, aż staną się miękkie. Odsączamy wywar z grzybów (wodę zachowujemy).
  2. Kapustę kiszoną jeśli uważacie, ze jest bardzo kwaśna należy przepłukać. Następnie kroimy ją drobno i zalewamy gorącą wodą, tak by przykryła kapustę. Gotujemy do miękkości ok godzinę.
  3. Ugotowaną kapustę odcedzić, włożyć do dużego garnka. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca.
  4. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
  5. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą.
  6. Mięso i kiełbasę, boczek dodajemy do kapusty. Dodajemy również śliwki pokrojone w paski. Podlewamy całość winem. Wymieszać.
  7. Gotujemy wszystko pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką przez około godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy i odstawiamy cały garnek w zimne miejsce np. na balkon.
  8. Przez kolejne 2- 3 dni czynność gotowania powtarzamy. Mieszamy bigos. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na trzeci dzień bigos jest gotowy.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Dzień wcześniej na wieczór włożyć grzyby do naczynia thermomix i zalać wodą 400g. Rano na następny dzień zagotować  10 min/100°C/obr. 1. Odcedzić – zachowując wywar. Grzyby i wywar przełożyć do innego naczynia. Grzyby pokroić cieńko w paski.
  2. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać wieprzowinę, rumienić Wysokie (program). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę (można wcześniej podsmażyć na patelni) dusić bez założonej miarki 5 min/120°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  5. Dodać zrumienioną wieprzowinę i grzyby z wywarem, kiszoną kapustę, pozostałe 600 g wody, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 45 min/Varoma/obroty wsteczne/obr. 1.
  6. Dodać suszone śliwki i wino, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obroty wsteczne/obr. 1. Przełożyć do garnka. Odstawić w chłodne miejsce np na balkon.
  7. Przez kolejne 2- 3 dni czynność gotowania powtarzamy, ale już w ganrku mieszając od czasu do czasu i podgrzewając. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na trzeci dzień bigos jest gotowy.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top