Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jest to danie jednogarnkowe. Przygotowuje się go z kiszonej kapusty. Zawiera mięso, kiełbasę, boczek, grzyby, śliwki i czerwone wino. Powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Bigos im częściej odgrzewany tym lepszy! Smacznego !

Składniki:
- kg kiszonej kapusty
- 300 g mięsa wieprzowego
- 40 g suszonych grzybów
- 200 g kiełbasy
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 100 g suszonych, wędzonych śliwek
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 2 nasiona jałowca
- sól
- olej do smażenia
- Grzyby suszone wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Następnie gotujemy grzyby w tej samej wodzie ok 30-40 min, aż staną się miękkie. Odsączamy wywar z grzybów (wodę zachowujemy).
- Kapustę kiszoną jeśli uważacie, ze jest bardzo kwaśna należy przepłukać. Następnie kroimy ją drobno i zalewamy gorącą wodą, tak by przykryła kapustę. Gotujemy do miękkości ok godzinę.
- Ugotowaną kapustę odcedzić, włożyć do dużego garnka. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca.
- Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
- Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą.
- Mięso i kiełbasę, boczek dodajemy do kapusty. Dodajemy również śliwki pokrojone w paski. Podlewamy całość winem. Wymieszać.
- Gotujemy wszystko pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką przez około godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy i odstawiamy cały garnek w zimne miejsce np. na balkon.
- Przez kolejne 2- 3 dni czynność gotowania powtarzamy. Mieszamy bigos. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na trzeci dzień bigos jest gotowy.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Dzień wcześniej na wieczór włożyć grzyby do naczynia thermomix i zalać wodą 400g. Rano na następny dzień zagotować 10 min/100°C/obr. 1. Odcedzić – zachowując wywar. Grzyby i wywar przełożyć do innego naczynia. Grzyby pokroić cieńko w paski.
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać wieprzowinę, rumienić Wysokie (program). Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek, pokrojoną w kostkę kiełbasę (można wcześniej podsmażyć na patelni) dusić bez założonej miarki 5 min/120°C/obroty wsteczne/obr. 1.
- Dodać zrumienioną wieprzowinę i grzyby z wywarem, kiszoną kapustę, pozostałe 600 g wody, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 45 min/Varoma/obroty wsteczne/obr. 1.
- Dodać suszone śliwki i wino, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 min/Varoma/obroty wsteczne/obr. 1. Przełożyć do garnka. Odstawić w chłodne miejsce np na balkon.
- Przez kolejne 2- 3 dni czynność gotowania powtarzamy, ale już w ganrku mieszając od czasu do czasu i podgrzewając. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na trzeci dzień bigos jest gotowy.