BISZKOPT – przepis podstawowy (bez proszku do pieczenia)

BISZKOPT – przepis podstawowy (bez proszku do pieczenia)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo deklitanie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

UWAGA ! Najważniejsze – nie boimy się ) tylko rzucamy

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.
W następnym poście opisze dodatki kremy, masy, nasączenie biszkopta

Wykonanie w Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka,  ubić 6min/obr. 4.
  3. Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier przez otwór.
  4. Zmniejszamy obroty na 2 i przez 1 min. dalej mieszamy. W tym czasie przez otwór dodajemy po kolei żółtka
  5. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną – obr. 2- 20 sek.
  6. Wykładamy masę biszkoptową do wyłożonej papierem tortownicy.
  7. Pieczemy w nagrzanym do 175’C piekarniku. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)
  8. Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i kroimy na 3 blaty.
 

You may also like

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się klasyczne owsianki spróbujcie tej, To jedna z moich ulubionych owsianek....

Back to Top