
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo deklitanie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
UWAGA ! Najważniejsze – nie boimy się ) tylko rzucamy
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.
W następnym poście opisze dodatki kremy, masy, nasączenie biszkopta
Wykonanie w Thermomix:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić 6min/obr. 4.
- Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier przez otwór.
- Zmniejszamy obroty na 2 i przez 1 min. dalej mieszamy. W tym czasie przez otwór dodajemy po kolei żółtka
- Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną – obr. 2- 20 sek.
- Wykładamy masę biszkoptową do wyłożonej papierem tortownicy.
- Pieczemy w nagrzanym do 175’C piekarniku. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)
- Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i kroimy na 3 blaty.