BISZKOPT – przepis podstawowy (bez proszku do pieczenia)

BISZKOPT – przepis podstawowy (bez proszku do pieczenia)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo deklitanie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

UWAGA ! Najważniejsze – nie boimy się ) tylko rzucamy

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.
W następnym poście opisze dodatki kremy, masy, nasączenie biszkopta

Wykonanie w Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka,  ubić 6min/obr. 4.
  3. Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier przez otwór.
  4. Zmniejszamy obroty na 2 i przez 1 min. dalej mieszamy. W tym czasie przez otwór dodajemy po kolei żółtka
  5. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną – obr. 2- 20 sek.
  6. Wykładamy masę biszkoptową do wyłożonej papierem tortownicy.
  7. Pieczemy w nagrzanym do 175’C piekarniku. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)
  8. Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i kroimy na 3 blaty.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top