
Jeśli macie niezapowiedzianych gości to sytuację może uratować biszkopt z owocami i lukrem różowym na bazie kompotu wiśniowego ?? takie coś z niczego.
Składniki:
✅5 jajek – osobno białka i żółtka
✅ 3/4szkl (250ml) maki pszennej
✅ 2 łyżki maki ziemniaczanej
✅ 3/4 szkl xylitolu (Ew.cukru)
✅ porzeczki lub inne ulubione owoce
✅ dżem wiśniowy lub inny ulubiony
✅ herbata zaparzona gorzka
Lukier: pol szklanki cukru pudru – dwie łyżki wody lub kompotu. Wymieszać i gotowe.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy xylitol / ubijamy dalej. Dodajemy po kolei żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy mąki. Mieszamy na wolnych obrotach chwilkę.
Wykładamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
Układamy umyte osuszone owoce.
Pieczemy 45 min /175’C
Wystudzone ciasto przekrawam w połowie. Nasączamy dolna cześć herbatą gorzką. Smaruje dżemem. I przykrywam warstwa z owocami. Dodatkowo zrobiłam lukier na bazie kompotu z wiśni i udekorowanym dodatkowo jeszcze świeżymi owocami.