BISZKOPTOWE CIASTO AWARYJNE

BISZKOPTOWE CIASTO AWARYJNE

Jeśli macie niezapowiedzianych gości to sytuację może uratować biszkopt z owocami i lukrem różowym na bazie kompotu wiśniowego ?? takie coś z niczego.

Składniki:
✅5 jajek – osobno białka i żółtka
✅ 3/4szkl (250ml) maki pszennej
✅ 2 łyżki maki ziemniaczanej
✅ 3/4 szkl xylitolu (Ew.cukru)
✅ porzeczki lub inne ulubione owoce
✅ dżem wiśniowy lub inny ulubiony
✅ herbata zaparzona gorzka

Lukier: pol szklanki cukru pudru – dwie łyżki wody lub kompotu. Wymieszać i gotowe.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy xylitol / ubijamy dalej. Dodajemy po kolei żółtka. Mieszamy na wolnych obrotach. Dodajemy mąki. Mieszamy na wolnych obrotach chwilkę.

Wykładamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
Układamy umyte osuszone owoce.
Pieczemy 45 min /175’C
Wystudzone ciasto przekrawam w połowie. Nasączamy dolna cześć herbatą gorzką. Smaruje dżemem. I przykrywam warstwa z owocami. Dodatkowo zrobiłam lukier na bazie kompotu z wiśni i udekorowanym dodatkowo jeszcze świeżymi owocami.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

Dzisiejsza zachcianka – ekspresowy jabłecznik – kruszonka z vege masła i kaszy manny – dosłodzona xylitolem.Idealna do lodów i bitej...

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Składniki na około 16 sztuk:120g masła (w temperaturze pokojowej)180g mąki pszennej80g cukru drobnego70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki skórka...

KIMCHI

KIMCHI

Te trzy dni, jakie potrzebuje Kimchi by uwolnić swój smak i właściwości, dłużyły się okrutnie. Chciałam jednak mieć pewność, że...

Back to Top