BLOK CZEKOLADOWY

BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 350 g mleka w proszku, pełnego, niegranulowanego
  • 80 g herbatników, połamanych na 2-3 części
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 40 g migdałów, blanszowanych
  • 30 g rodzynek
  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 125 g wody
  • 100g cukru
  • 45 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • cukier puder, do oprószenia

Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzewając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone herbatniki. Na to wylać wystudzoną masę, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić ok 6 godzin.

WYKONANIE W THERMOMIXIE:

  1. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.
  4. Do naczynia włożyć orzechy włoskie, migdały, inne bakalie rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przesypać do miski, w której znajdują się herbatniki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać wodę, cukier i kakao, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 2, następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważone wcześniej mleko w proszku.
  6. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie z herbatnikami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, nakładając ją ciasno w taki sposób, by w środku nie powstały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godz. Stężały blok czekoladowy wyjąć z formy, ostrożnie usunąć folię spożywczą.
  7. Blok czekoladowy podawać oprószony cukrem pudrem i pokrojony w 1 cm plastry.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top