BLOK CZEKOLADOWY

BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 350 g mleka w proszku, pełnego, niegranulowanego
  • 80 g herbatników, połamanych na 2-3 części
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 40 g migdałów, blanszowanych
  • 30 g rodzynek
  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 125 g wody
  • 100g cukru
  • 45 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • cukier puder, do oprószenia

Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzewając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone herbatniki. Na to wylać wystudzoną masę, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić ok 6 godzin.

WYKONANIE W THERMOMIXIE:

  1. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.
  4. Do naczynia włożyć orzechy włoskie, migdały, inne bakalie rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przesypać do miski, w której znajdują się herbatniki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać wodę, cukier i kakao, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 2, następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważone wcześniej mleko w proszku.
  6. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie z herbatnikami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, nakładając ją ciasno w taki sposób, by w środku nie powstały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godz. Stężały blok czekoladowy wyjąć z formy, ostrożnie usunąć folię spożywczą.
  7. Blok czekoladowy podawać oprószony cukrem pudrem i pokrojony w 1 cm plastry.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top