BLOK CZEKOLADOWY

BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 350 g mleka w proszku, pełnego, niegranulowanego
  • 80 g herbatników, połamanych na 2-3 części
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 40 g migdałów, blanszowanych
  • 30 g rodzynek
  • 250 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 125 g wody
  • 100g cukru
  • 45 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • cukier puder, do oprószenia

Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzewając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone herbatniki. Na to wylać wystudzoną masę, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić ok 6 godzin.

WYKONANIE W THERMOMIXIE:

  1. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.
  4. Do naczynia włożyć orzechy włoskie, migdały, inne bakalie rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przesypać do miski, w której znajdują się herbatniki, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać wodę, cukier i kakao, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 2, następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważone wcześniej mleko w proszku.
  6. Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie z herbatnikami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, nakładając ją ciasno w taki sposób, by w środku nie powstały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godz. Stężały blok czekoladowy wyjąć z formy, ostrożnie usunąć folię spożywczą.
  7. Blok czekoladowy podawać oprószony cukrem pudrem i pokrojony w 1 cm plastry.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top