
SKŁADNIKI:
- 350 g mleka w proszku, pełnego, niegranulowanego
- 80 g herbatników, połamanych na 2-3 części
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
- 40 g migdałów, blanszowanych
- 30 g rodzynek
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 125 g wody
- 100g cukru
- 45 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- cukier puder, do oprószenia
Masło roztopić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać, podgrzewając. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Do dużego garnka wsypać mleko, bakalie, pokruszone herbatniki. Na to wylać wystudzoną masę, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą. Schłodzić ok 6 godzin.
WYKONANIE W THERMOMIXIE:
- Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko w proszku, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.
- Do naczynia włożyć orzechy włoskie, migdały, inne bakalie rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przesypać do miski, w której znajdują się herbatniki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać wodę, cukier i kakao, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 2, następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odważone wcześniej mleko w proszku.
- Dodać rozdrobnione wcześniej bakalie z herbatnikami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, nakładając ją ciasno w taki sposób, by w środku nie powstały pęcherzyki powietrza. Wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godz. Stężały blok czekoladowy wyjąć z formy, ostrożnie usunąć folię spożywczą.
- Blok czekoladowy podawać oprószony cukrem pudrem i pokrojony w 1 cm plastry.