Lubie zatrzymać wiosnę lub lato w słoiku. Polecam Wam przepis na botwinkę w słoiku. Możecie ją wykorzystać w okresie jesiennym lub zimowym. Jest przepyszna.

SKŁADNIKI:
- 4 duże pęczki botwinki umytej
- 1 duży pęczek koperku
- 1 główka czosnku
- 2,5 litra wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 2,5 łyżki cukru
- 6 łyżek octu 10%
Przygotowanie : Umyte liście botwinki kroimy w paski, razem z łodygami. Obrane, umyte buraczki ścieramy na tarce z grubymi oczkami (thermomix 12 sek/obr. 4), a koperek drobno siekamy.
Słoiki myjemy i wyparzamy. Ja robię to mikrofali. Wsadzam słoik do mikrofali na 2 minuty/moc900W. Przygotowujemy zalewę z wody, ctu i cukru. Zalewę należy zagotować i przestudzić.
Do wyparzonych słoików nakładamy 2-3 łyżki braków upchamy botwinkę. Na górę dajemy po łyżce koperku i przekrojone na pół ząbki czosnku. Zalewamy botwinkę przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 min. (można w piekarniku jeśli macie taką funkcje)
