Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a zarazem pożywnego i powiedzmy zdrowszego niż tradycyjne desery z cukrem polecam Wam ten o to deser kokosowy. Inspiracją był przepis z Cookidoo – jednak nie przekonał mnie on pod kątem składników, ani też pod kątem opinii użytkowników. Dlatego go od razu zmodyfikowałam i tak o to powstał deser kokosowy inspirowany batonem bounty. Krem to jogurt kokosowy (można oczywiście dać normalny). W nim mamy zatopioną masę czekodowo – kokosową z biszkoptami bezglutenowymi. Pysznie!

Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 30 syropu z agawy
- 100 g mleczka kokosowego
- 150 g jogurtu kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 50 g mleczka kokosowego, tłustego
- 15 – 20 g syropu z agawy
Masa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g mleczka kokowsowego
- 15 g syropu z agawy
- 10 biszkoptów okrągłych (lub bezglutenowych herbatników)
Wykonanie thermomix:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki koksowe, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i syrop z agawy, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 2.5.
- Odłożyć do innej miseczki około 4 łyżki masy.
- Do reszty dodać mleczko kokosowe i łyżkę jogurtu zmiksować przy pomocy kopystki 15 s/obr. 7.
- Jogurt kokosowy wyłożyć na dno szklaneczek lub słoiczków.
- Do jogurtu wyłożyć masę z kokosem.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko kokosowe i syrop z agawy, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 2. Połowę Masy czekoladowej przełożyć do słoika z warstwą kokosową, równomiernie rozłożyć.
- Do reszty masy dodać odłożoną masę z wiórkami kokosowymi i biszkopty. Zmiksować obr. 7/15 sekund.
- Masę przełożyć do kremu kokosowego.
- Deser kokosowy schłodzić w lodówce ok 20 minut.