KOKOSOWO – CZEKOLADOWY DESER FIT – a la Bounty

KOKOSOWO – CZEKOLADOWY DESER FIT – a la Bounty

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a zarazem pożywnego i powiedzmy zdrowszego niż tradycyjne desery z cukrem polecam Wam ten o to deser kokosowy. Inspiracją był przepis z Cookidoo – jednak nie przekonał mnie on pod kątem składników, ani też pod kątem opinii użytkowników. Dlatego go od razu zmodyfikowałam i tak o to powstał deser kokosowy inspirowany batonem bounty. Krem to jogurt kokosowy (można oczywiście dać normalny). W nim mamy zatopioną masę czekodowo – kokosową z biszkoptami bezglutenowymi. Pysznie!
Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 30 syropu z agawy
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 150 g jogurtu kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g mleczka kokosowego, tłustego
  • 15 – 20 g syropu z agawy
Masa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mleczka kokowsowego
  • 15 g syropu z agawy
  • 10 biszkoptów okrągłych (lub bezglutenowych herbatników)

Wykonanie thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki koksowe, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i syrop z agawy, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 2.5.
  3. Odłożyć do innej miseczki około 4 łyżki masy.
  4. Do reszty dodać mleczko kokosowe i łyżkę jogurtu zmiksować przy pomocy kopystki 15 s/obr. 7.
  5. Jogurt kokosowy wyłożyć na dno szklaneczek lub słoiczków.
  6. Do jogurtu wyłożyć masę z kokosem.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać mleko kokosowe i syrop z agawy, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 2. Połowę Masy czekoladowej przełożyć do słoika z warstwą kokosową, równomiernie rozłożyć.
  9. Do reszty masy dodać odłożoną masę z wiórkami kokosowymi i biszkopty. Zmiksować obr. 7/15 sekund.
  10. Masę przełożyć do kremu kokosowego.
  11. Deser kokosowy schłodzić w lodówce ok 20 minut.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top