KOKOSOWO – CZEKOLADOWY DESER FIT – a la Bounty

KOKOSOWO – CZEKOLADOWY DESER FIT – a la Bounty

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a zarazem pożywnego i powiedzmy zdrowszego niż tradycyjne desery z cukrem polecam Wam ten o to deser kokosowy. Inspiracją był przepis z Cookidoo – jednak nie przekonał mnie on pod kątem składników, ani też pod kątem opinii użytkowników. Dlatego go od razu zmodyfikowałam i tak o to powstał deser kokosowy inspirowany batonem bounty. Krem to jogurt kokosowy (można oczywiście dać normalny). W nim mamy zatopioną masę czekodowo – kokosową z biszkoptami bezglutenowymi. Pysznie!
Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 30 syropu z agawy
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 150 g jogurtu kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g mleczka kokosowego, tłustego
  • 15 – 20 g syropu z agawy
Masa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mleczka kokowsowego
  • 15 g syropu z agawy
  • 10 biszkoptów okrągłych (lub bezglutenowych herbatników)

Wykonanie thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki koksowe, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i syrop z agawy, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 2.5.
  3. Odłożyć do innej miseczki około 4 łyżki masy.
  4. Do reszty dodać mleczko kokosowe i łyżkę jogurtu zmiksować przy pomocy kopystki 15 s/obr. 7.
  5. Jogurt kokosowy wyłożyć na dno szklaneczek lub słoiczków.
  6. Do jogurtu wyłożyć masę z kokosem.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać mleko kokosowe i syrop z agawy, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 2. Połowę Masy czekoladowej przełożyć do słoika z warstwą kokosową, równomiernie rozłożyć.
  9. Do reszty masy dodać odłożoną masę z wiórkami kokosowymi i biszkopty. Zmiksować obr. 7/15 sekund.
  10. Masę przełożyć do kremu kokosowego.
  11. Deser kokosowy schłodzić w lodówce ok 20 minut.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top