KOKOSOWO – CZEKOLADOWY DESER FIT – a la Bounty

KOKOSOWO – CZEKOLADOWY DESER FIT – a la Bounty

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego a zarazem pożywnego i powiedzmy zdrowszego niż tradycyjne desery z cukrem polecam Wam ten o to deser kokosowy. Inspiracją był przepis z Cookidoo – jednak nie przekonał mnie on pod kątem składników, ani też pod kątem opinii użytkowników. Dlatego go od razu zmodyfikowałam i tak o to powstał deser kokosowy inspirowany batonem bounty. Krem to jogurt kokosowy (można oczywiście dać normalny). W nim mamy zatopioną masę czekodowo – kokosową z biszkoptami bezglutenowymi. Pysznie!
Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 30 syropu z agawy
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 150 g jogurtu kokosowego
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 50 g mleczka kokosowego, tłustego
  • 15 – 20 g syropu z agawy
Masa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mleczka kokowsowego
  • 15 g syropu z agawy
  • 10 biszkoptów okrągłych (lub bezglutenowych herbatników)

Wykonanie thermomix:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wiórki koksowe, zmielić 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie 30 s/obr. 10. Zmielone wiórki kokosowe zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i syrop z agawy, podgrzewać 5 min/60°C/obr. 2.5.
  3. Odłożyć do innej miseczki około 4 łyżki masy.
  4. Do reszty dodać mleczko kokosowe i łyżkę jogurtu zmiksować przy pomocy kopystki 15 s/obr. 7.
  5. Jogurt kokosowy wyłożyć na dno szklaneczek lub słoiczków.
  6. Do jogurtu wyłożyć masę z kokosem.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać mleko kokosowe i syrop z agawy, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 2. Połowę Masy czekoladowej przełożyć do słoika z warstwą kokosową, równomiernie rozłożyć.
  9. Do reszty masy dodać odłożoną masę z wiórkami kokosowymi i biszkopty. Zmiksować obr. 7/15 sekund.
  10. Masę przełożyć do kremu kokosowego.
  11. Deser kokosowy schłodzić w lodówce ok 20 minut.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top