BROWNIE Z MALINAMI

BROWNIE Z MALINAMI

Swego czasu moje ulubione ciasto. Dla fanów czekolady to nie lada gratka! Ciasto jest mocno wilgotne przez co smak czekolady jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Całość uzupełnia bita śmietana i maliny!

Składniki na blachę ok 20 cm x 30 cm:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • duża śmietana 30% lub dwie małe
  • łyżeczka cukru pudru
  • maliny lub inne ulubione owoce
  • pół tabliczki czekolady startej na tarce (opcjonalnie do dekoracji)

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 170 ‘ C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać 2 połamane na kosteczki gorzkie czekolady- łącznie 200 g –  cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia, do przestygnięcia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać przesianą mąkę, sól oraz wanilię – całość zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
  • pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
  2. Dodać cukier, masło i cukier waniliowy, podgrzać 6 min/50°C/obr. 2. Powstałą masę czekoladową pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
  4. Do czystego naczynia wbić jajka i cukier – wymieszać obr. 4/15 sekund. Dodać masę czekoladową wymieszać obr. 4./ 20 sek.
  5. Dodać przesianą mąkę, sól – całość ponownie zmiksować na jednolite ciasto podglądając przez otwór od czasu do czasu – obr. 4 – 20 sekund.
  6. Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
  7. pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  8. Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top