BROWNIE Z MALINAMI

BROWNIE Z MALINAMI

Swego czasu moje ulubione ciasto. Dla fanów czekolady to nie lada gratka! Ciasto jest mocno wilgotne przez co smak czekolady jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Całość uzupełnia bita śmietana i maliny!

Składniki na blachę ok 20 cm x 30 cm:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • duża śmietana 30% lub dwie małe
  • łyżeczka cukru pudru
  • maliny lub inne ulubione owoce
  • pół tabliczki czekolady startej na tarce (opcjonalnie do dekoracji)

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 170 ‘ C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać 2 połamane na kosteczki gorzkie czekolady- łącznie 200 g –  cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia, do przestygnięcia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać przesianą mąkę, sól oraz wanilię – całość zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
  • pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
  2. Dodać cukier, masło i cukier waniliowy, podgrzać 6 min/50°C/obr. 2. Powstałą masę czekoladową pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
  4. Do czystego naczynia wbić jajka i cukier – wymieszać obr. 4/15 sekund. Dodać masę czekoladową wymieszać obr. 4./ 20 sek.
  5. Dodać przesianą mąkę, sól – całość ponownie zmiksować na jednolite ciasto podglądając przez otwór od czasu do czasu – obr. 4 – 20 sekund.
  6. Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
  7. pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  8. Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top