Swego czasu moje ulubione ciasto. Dla fanów czekolady to nie lada gratka! Ciasto jest mocno wilgotne przez co smak czekolady jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Całość uzupełnia bita śmietana i maliny!

Składniki na blachę ok 20 cm x 30 cm:
- 200 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250 g drobnego cukru
- 135 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- duża śmietana 30% lub dwie małe
- łyżeczka cukru pudru
- maliny lub inne ulubione owoce
- pół tabliczki czekolady startej na tarce (opcjonalnie do dekoracji)
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewam do 170 ‘ C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać 2 połamane na kosteczki gorzkie czekolady- łącznie 200 g – cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia, do przestygnięcia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać przesianą mąkę, sól oraz wanilię – całość zmiksować na jednolite ciasto.
- Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
- pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
- Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
- Dodać cukier, masło i cukier waniliowy, podgrzać 6 min/50°C/obr. 2. Powstałą masę czekoladową pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
- Do czystego naczynia wbić jajka i cukier – wymieszać obr. 4/15 sekund. Dodać masę czekoladową wymieszać obr. 4./ 20 sek.
- Dodać przesianą mąkę, sól – całość ponownie zmiksować na jednolite ciasto podglądając przez otwór od czasu do czasu – obr. 4 – 20 sekund.
- Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
- pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
- Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę