BROWNIE Z MALINAMI

BROWNIE Z MALINAMI

Swego czasu moje ulubione ciasto. Dla fanów czekolady to nie lada gratka! Ciasto jest mocno wilgotne przez co smak czekolady jest jeszcze bardziej wyczuwalny. Całość uzupełnia bita śmietana i maliny!

Składniki na blachę ok 20 cm x 30 cm:

  • 200 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • duża śmietana 30% lub dwie małe
  • łyżeczka cukru pudru
  • maliny lub inne ulubione owoce
  • pół tabliczki czekolady startej na tarce (opcjonalnie do dekoracji)

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 170 ‘ C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać 2 połamane na kosteczki gorzkie czekolady- łącznie 200 g –  cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia, do przestygnięcia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać przesianą mąkę, sól oraz wanilię – całość zmiksować na jednolite ciasto.
  • Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
  • pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  • Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s/obr. 8.
  2. Dodać cukier, masło i cukier waniliowy, podgrzać 6 min/50°C/obr. 2. Powstałą masę czekoladową pozostawić do ostudzenia w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do pieczenia smaruję masłem i wykładam dodatkowo papierem do pieczenia.
  4. Do czystego naczynia wbić jajka i cukier – wymieszać obr. 4/15 sekund. Dodać masę czekoladową wymieszać obr. 4./ 20 sek.
  5. Dodać przesianą mąkę, sól – całość ponownie zmiksować na jednolite ciasto podglądając przez otwór od czasu do czasu – obr. 4 – 20 sekund.
  6. Wyłożyć do przygotowanej foremki, wygładzić powierzchnię ciasta. Posypać ciasto resztką czekolady.
  7. pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie.
  8. Po upieczeniu ciasto studzimy. Ozdabiamy ubitą na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem i malinami. Posypujemy całość wiórkami czekoladowymi. Kroimy w kostkę
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top